Orbán Viktor: a következő hat hétben meg tudjuk duplázni a beoltottak számát

Ha péntek reggel, akkor Orbán Viktor a Kossuth Rádióban mesél és számol be a legújabb kormányzati intázkedésekről. A kormányfő a rádióban ma elmondta, hogy nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy elérjük azt, hogy többen legyen védettek, mint nem azok.

Az első járvánnyal foglalkozó nemzeti konzultációt hozta fel az iskolanyitássalkapcsolatban, amelyben azt választották, hogy az iskolák zárjanak be elsőként.

Orbán elmondta, hogy csak azért nyitják ki az alsó tagozatosokat, mert ők nem keverednek a többi osztállyal. Ha a szülők nem szeretnék a gyereküket bevinni az iskolába, az iskolaigazgatóhoz fordulhatnak.

A miniszterelnök közölte, hogy mára 10 ezer alá csökkent a kórházban kezeltek száma.

A következő hat hétben meg tudjuk duplázni a beoltottak számát.

A Jansen-oltóanyag kapcsán elmondta, hogy a magyar hatóságok is beviztsgálják a vakcinát. De a kieső vakcinát valahonnan be kell szerezni. Orbán Viktor szerint június-júliusra már kilábalhatunk a járványból.

Szóba került a szokásos baloldal és az oltás-ellenességük, azon belül is a regisztráció eltörlése. Orbán szerint nem szabad hallgatni az ellenzékre. Elmondta, hogy a regisztráció és az oltatás talán a modern kor legnagyobb logisztikai kihívása.

Orbán szerint kialakult egy olyan képzet az emberek között, hogy sokan a nyájimmunistást várják, és ezért nem oltatják be magukat. A kormányfő szerint ez nem igaz, és csak két lehetőség van:

vagy beoltatjuk magunkat, vagy megbetegszük.

Olyan baloldalt egyetlen országban sem láttam, mint Magyarországon – mondta kritikus hangnemben a kormányfő. Ezt azért mondta, mert az közös ellenzék szerinte oltás-ellenes. Szégyenletesnek tartja, hogy az az ellenzéki kérelem még bent van a Parlamentben, hogy ne olthassanak a kínai vakcinával.

Korábban a kormányfő azt mondta, hogy 35%-os átoltottságnál kinyithatnak az éttermek, bárok teraszai. Ezt most is megerősítette és elmondta, hogy a teraszok kinyitása egy szimbolikus tett, amely a régi életünk egy látványos eleme volt.

Újból elmondta, hogy több munkahely lesz Magyarországon a vírus után, mint a vírus előtt volt.

A teraszdíjakat és pár bürokratikus díjakat azért töröltek el központilag, mert pár önkormányzatban nem bízott a miniszterelnök.