Előválasztási etikai kódexet fogadtak el az ellenzéki pártok elnökei

Ma újra egyeztettek az ellenzéki pártok elnökei. A megbeszélés végén előválasztási etikai kódexet fogadtak el. A dokumentum bevezetőjében így fogalmaznak: „A demokrata ellenzéki szövetség azért jött létre, hogy leváltsa, meghaladja a társadalom megosztására építő politikai kultúrát Magyarországon. Az a célunk, hogy Magyarország újra egy olyan európai köztársaság legyen, ahol minden körülmények között tiszteletben tartják az alapvető szabadságjogokat, a jogállami normákat és a demokráciát. Meggyőződésünk, hogy Magyarországnak olyan új kormányra van szüksége, amely tiszteletben tartja mások véleményét.”

Az előválasztásban résztvevő pártok vállalják, hogy a közösen elfogadott etikai kódex alapján fognak kampányolni, és az előválasztás eredményét tiszteletben tartva segítik a győztes jelöltek további munkáját a kormányváltás érdekében.

Az előválasztáson induló jelöltek tiszteletben tartják jelölttársaik emberi méltóságát, magánéletük szentségét. Politikus társaik vallása, családi állapota, nemi identitása, szexuális orientációja nem képezheti a kampány részét. Fontosnak tartják a demokratikus vitát, a programok és elképzelések ütköztetését. A kampány során ennek megvalósulásáért felelős demokrataként dolgoznak. Céljuk a közéleti folyamatok morális és tömegkommunikációs válságának felszámolása. A jelöltek a jelölttársaikkal szemben lejáratókampányt nem folytathatnak. A jelöltek a médiakapcsolataikat a demokratikus összefogás sikerének szolgálatába állítják. A jelöltek vállalják, hogy minden törvényes eszközzel fellépnek a kormányzati hazugságkampánnyal szemben. A jelöltek azt is vállalják, hogy jelölttársaikkal szemben nem lépnek fel etikátlanul, mert ezzel a Fideszt segítenék.

A dokumentum szerint azzal szemben, aki megsérti az etikai kódex alapelveit, a szövetséges pártok szankciót határozhatnak meg, de hogy konkrétan mit, az nem derül ki a ma megjelent közleményből.