A hely, ahol létezik az ötödik évszak

A Soomaa Nemzeti Park Európa egyik legnagyobb épen maradt tőzegláprendszerét március és április környékén árvíz önti el. Ezért hívják itt ezt az időszakot az ötödik évszaknak.

A nemzeti parkot 1993-ban hozták létre Pärnu és Vijandi megyék közöt, mey Észtország délnyugati részéntalálható. A park 390 négyzetkilométernyi területet ölel fel, sűrű erdőket, természetes medrükben kanyargó folyókat, csatornákat, lápokat, ártéri gyepeket, illetve ezek páratlanul értékes élővilágát óvja.

Forest in summer colors. Green deciduous trees and winding blue river in sunset. Soomaa wooded meadow, Estonia, Europe

Soomaa – vagyis „lápok földje” – egy alacsonyan fekvő medencében található a Sakala-felvidék nyugati lejtőin, folyói ilyenkor március-április környékén pedig nem képesek megbirkózni azzal a hatalmas mennyiségű vízmennyiséggel, mely a téli olvadást követően a hegyekből érezik meg. A Navesti, a Halliste, a Raudna, a Kopu, a Toramaa és a Lemmjogi folyók mind összegyűlnek Soomaában, de csak a Navesti folyik ki a Balti-tengerig. Ennek az áradásnak következménye a Riisa ártér megalakulása, mely egy természetes medence.  175 négyzetkilométert tesz ki, amelyet Észak-Európa legnagyobb árterének tekintenek.

A BBC szerint a parkon belül körülbelül 70 ember lakik, főleg erdészek és gazdák, akik megtanultak együtt élni az áradásokkal, fel vannak készülve rá, hogy a víz akár hetekre is elvághatja őket a külvilágtól, és arra is, hogy hosszú napokra az otthonukban ragadhatnak. Az áradások idején csónakokkal közlekednek, itt még mindig használnak hagyományos, fatörzsből készített kenukat is – írja a Földjáró.

(BBC)