Nyitnak a teraszok Angliában a magas átoltottság miatt

Fotó: Jeenah Moon/Reuters

Nagy-Britanniában mostanra a lakosság több, mint 50 százaléka jutott hozzá legalább az első adag vakcinához, amely így az országot az egyik leghatékonyabban oltó térséggé teszi – írja a The Guardian.

Emellett a járványügyi adatok is egyre jobb eredményeket hoznak, úgyhogy hétfőn reggel kinyitottak az eddig zárva tartó üzletek, illetve az éttermek és vendéglátóhelyek teraszai.

Boris Johnson miniszterelnök szerint az újranyitás hatalmas megkönnyebbülést okoz majd az eddig kényszerpihenőre küldött vállalkozásoknak. Hangsúlyozta, hogy a szabadság élvezése mellett az állampolgárok továbbra is figyeljenek a biztonságra.

A brit kormány még február 22-én ismertette az újranyitásról szóló négylépcsős tervét. Ennek értelmében március 8-án kinyitották az iskolákat. A második lépés napja hétfőn jött el, amikor kinyithattak a vendéglátóhelyek teraszai, a személyi szolgáltatást nyújtó szolgáltatások, a közösségi létesítmények és az állatkertek is.

Mindemellett a kormány a hatékony tesztelésre is nagy hangsúlyt fektet. Heti két ingyenes tesztet biztosít mindenkinek, így próbálva időben kiszűrni a fertőzöteket.