A nem szép természetfilm

A Tisza szeméthordásáról és ennek a problémának lehetséges megoldásairól forgatott filmet az ukrán-magyar származású természetfilmes, Ljasuk Dimitry.

A „Tisza nevében” címet viselő alkotás nem egy szokványos természetfilm, hiszen a legtöbb ilyen alkotásban, a természet legszebb részleteit szokták megmutatni. Itt viszont a hangsúly a szemét általi szennyeződésre helyeződött. Dimitry filmjében számos alternatívát bemutat arról, hogy Ukrajnában hogyan dolgoznak önkéntesek, tanárok, mérnökök a szemét Tiszába kerülése ellen, valamint annak környezetbarát újra hasznosításán. Végig kísérhetjük a film segítségével a Tiszán a szemét útját a forrásától egészen a Fekete-tengerig. Megismerhetjük azokat az aktivistákat, akik önerőből pénzt és időt nem sajnálva áldozzák fel mindennapjaikat a tisztább Tiszáért és Fekete-tengerért. Dimitry, filmjében mindenkit cselekvésre és életmódváltásra biztat, valamint szelektív hulladékgyűjtésre, tudatos vásárlásra. Üzent Volodimir Zelenszkij-nek is, Ukrajna nem rég megválasztott elnökének a rahói szeméttelep okozta problémákról.

A film hatalmas népszerűségnek örvend. A YouTube-on már több, mint 135 ezer megtekintésnél jár az 5 napja (2021.03.31.) feltöltött alkotás. Az RTL kLub stábja is készített riportot a filmről, valamint interjút Dimitryvel és az aktivistákkal.

A Tiszai szemét témájában egyébként forgatott nem sokkal a Dimitry filmjének megjelenése előtt a Telex is.