Tragikus vonatbaleset történt Tajvanon, több mint 34 ember meghalt

Legalább 34 ember vesztette életét, 70 ember pedig csapdába esett, miután egy tajvani alagútban kisiklott a mintegy 350 utast szállító vonat. -írja a BBC News.

A baleset következtében több tucatnyian megsebesültek, a mentők és tűzoltók azóta is az alagút belsejében ragadt, teljes mértékben összetört kocsikhoz próbálnak hozzáférni.

A helyi média szerint a nyolckocsis vonat egy vágányra csúszott építőipari járművet ütött el, ez okozhatta a kisiklást.

A Tajpej fővárosból Taitungig tartó vonat az éves Tomb Sweeping fesztiválra utazó embereket szállította. A vonaton rengeteg utas volt, közülük pedig sokak állva utaztak. A baleset helyi idő szerint körülbelül 9-kor történt. 

forrás: Reuters

Tsai Ing-wen tajvani elnök közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy „a csapdába esettek megmentése a legfontosabb prioritás most”.

A helyi média beszámolói szerint maga a mozdonyvezető is az elhunytak között van.

forrás: EPA

A képeken egy nagy, sárga platós teherautó látható a vágányok oldalán, amely az alagút északi vége közelében építési projekten dolgozott. Az egyelőre nem egyértelmű, hogy a járgány milyen körülmények között csúszott le a vasúti töltésen.

„Olyan érzés volt, mintha hirtelen erőszakosan meglöktek volna, és azon kaptam magam, hogy a padlóra zuhanok.Betörtük az ablakot, hogy felmásszunk a vonat tetejére, hogy kijussunk.”

– mondta az egyik túlélő nő a tajvani UDN-nek.

A reggeli baleset a sziget legsúlyosabb vasúti katasztrófája lehet évtizedek óta. Tajvanon az utolsó nagyobb volumenű vonat kisiklás 2018-ban volt, akkor 18 ember vesztette életét.

Tajvan történelmének eddigi legsúlyosabb vasúti balesete 1991-ben történt, amikor két vonat ütközése következtében 30 utas meghalt és 112 megsebesült.