A hajléktalan emberek körében is a magasabb iskolai végzettségűek tartanak jobban a járványtól

A Menhely Alapítvány és a Február Harmadika Munkacsoport ismertette a hajléktalan emberek körében 2021 februárjában végzett adatfelvétel eredményeit.

A kérdések idén a koronavírus-járványról is szóltak, amelyek alapján láthatjuk, hogy a hajléktalanok mit gondolnak a vírusról és mennyire tájékozottak róla. A válaszokból kiderült, hogy a hajléktalan helyzetben lévő emberek zöme jól tájékozott a koronavírus tüneteit illetően. Akiknek volt koronavírus tesztjük, azok óvatosabbak, veszélyesebbnek tartják a vírust és jobban elfogadják és betartják a szigorú járványügyi intézkedéseket, szemben azokkal, akikhez nem jutott el a tesztelés az elmúlt egy év során. A hajléktalan emberek körében is a magasabb iskolai végzettségűek, az idősebbek komolyabban veszik a veszélyeket és nagyobb arányban is tesztelték őket.

Budapesten, az átmeneti szállókon lakók 73%-át tesztelték, míg más városokban ez alig éri el a 30-40%-ot. A teszteltek 19%-ának volt az év során pozitív teszteredménye. A szállókon élők többsége beolttatta magát.

A munkaképes korban lévők 42%-ának csökkent a jövedelme, közel minden második dolgozó hajléktalan ember elveszítette munkáját. Csaknem kétszeresére nőtt a semmilyen jövedelemmel nem rendelkezők aránya.

Mindez a válaszadók 20-30 százalékánál az alapvető szükségletek kielégítését – táplálkozást, öltözködést, gyógyszerek beszerzését – is folyamatosan korlátozza.

Arra kérdésre, hogy a hajléktalan emberek miért kapják el
gyakrabban a koronavírust, mint mások?
viszont igen érdekes összegézés született: a válaszadók 50 százaléka szerint nem kapják el gyakrabban. Vagyis a megkérdezettek hajléktalanok fele-fele arányban gondolják úgy, hogy ők veszélyeztettebbek a vírussal szemben.

A közterületen élők elsősorban annak tulajdonítják, hogy kisebb eséllyel fertőződnek meg, hogy szervezetük ellenállóbb és kevesebb idegennel érintkeznek.
A fizetős átmeneti szállókon lakók elsősorban a szigorú rendszabályoknak az idős-beteg embereket gondozó szállókon lakók pedig inkább annak tulajdonítják, hogy kisebb eséllyel fertőződnek meg, hogy ott többen vigyáznak rájuk.

A nem lakásban élő, hajléktalan emberek döntő többsége
megfelelően tájékozott a koronavírus tüneteiről. Ugyan minden ötödik válaszadó szerint egyáltalán nem kell félni a koronavírustól, azonban a többség inkább fél a fertőzéstől.

Minél idősebb valaki, annál inkább fél a vírustól.

A 23. alkalommal lebonyolított éves országos hajléktalan adatfelvételen 1500, közterületen élő és 5200 hajléktalan szállón lakó ember válaszolt önkéntesen. A teljes összesítést ezen a linken lehet megtekinteni.

kiemelt fotó: MTI/Rosta Tibor