Az LMP javaslata az EU-Mercosur kereskedelmi egyezmény megvétózásáról

A párt felszólítja a magyar kormányt, hogy az egyezményt ne ratifikálja.

Az LMP hétfő délelőtti sajtótájékoztatójában Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, illetve Ungár Péter, az LMP Országos Elnökségének titkára ismertette az LMP által az Országgyűlés elé terjesztett határozati javaslatot.

Schmuck Erzsébet elmondta, hogy a javaslat célja, hogy az Európai Unió mondjon nemet a harmadik országokkal kötött kereskedelmi és beruházási megállapodásaira, különös tekintettel az EU-Mercosur szabadkereskedelmi egyezményre, amely a társelnök megfogalmazása szerint „rendkívül káros lenne mindannyiunk számára”.

Az Európai Unió és a Mercosur, azaz az Argentínát, Brazíliát, Paraguayt és Uruguayt magában foglaló közös piac június 28-án politikai megállapodásra jutott arról, hogy a két fél átfogó kereskedelmi megállapodást köt egymással.

Az Európai Bizottság magyar honlapján leírtak szerint „az új kereskedelmi keretrendszer meg fogja szilárdítani a két régió közötti stratégiai jelentőségű politikai és gazdasági partnerséget, és mindkét fél számára komoly lehetőségeket teremt majd a fenntartható növekedésre. A megállapodás kíméli a környezetet, és védelmezi az uniós fogyasztók és az érzékeny gazdasági ágazatok érdekeit.”

Schmuck Erzsébet ezzel szemben kifejtette, hogy ez a megállapodás hozzájárul az erdőirtáshoz, az egészségtelen élelmiszerek globális kereskedelméhez, az állatok szenvedéséhez és az európai és a latin-amerikai mezőgazdasági termelők csődjéhez.

„Az európai gazdáknak egy intenzív mezőgazdasági modellel kell versenyezniük a Mercosur országokban, ahol számos, az EU-ban tiltott növényvédőszer engedélyezett.”

-hangsúlyozta az LMP társelnöke.

Az LMP ennek okán felszólítja a magyar kormányt, hogy szavazatával mondjon nemet arra, hogy az Európai Unió döntéshozói aláírják az egyezményt, mivel az csak akkor léphet életbe, ha az EU valamennyi tagállama aláírja.

Schmuck Erzsébet szerint az EU-Mercosur egyezmény a Föld és a jövő generációk kárára próbál fenntartani egy neoliberális, a végtelen növekedés és fogyasztás hibás eszméjét célul kitűző politikát.

„Ez olyan gyakorlat, amely a nagyvállalati érdekek oltárán feláldozza a földi ökoszisztémákat, és eközben elfogadhatatlan társadalmi egyenlőtlenségeket gerjeszt.”

-tette még hozzá.

Ungár Péter elmondta, hogy az LMP álláspontja szerint ez a megállapodás nem szolgálja a klímaváltozással szembeni küzdelmet, sőt pont ez ellen hat.

2016-ban az LMP javaslatára elfogadott egy határozati javaslatot az Országgyűlés, amely kimondta, hogy olyan szabadkereskedelmi egyezményeket nem fogadhat el a Parlament, amely a magyar természetvédelmi vagy élelmiszerbiztonsági szabályozásokat negatívan érinti.

Az EU-Mercosur megállapodás Ungár Péter szerint pontosan ilyen.

„Az a helyzet tehát, hogy ha a Fidesz tartja a szavát, akkor a magyar Országgyűlés nem fogja ratifikálni az EU-Mercosur megállapodást.”

-jegyezte meg a képviselő.

Ungár Péter hozzátette, hogy 44 magyar és rengeteg külföldi civil szervezet gyűjt aláírást és tiltakozik az egyezmény ellen, hiszen az a klímaváltozás elleni küzdelemmel ellentétes szerintük.

Ungár Péter szerint azok az Európai Parlamenti képviselők és azok az országgyűlési képviselők, akik magukat zöldnek mondják és elkötelezettek a klímaváltozás elleni küzdelem mellett, nem szavazhatják meg ezt a megállapodást.

Az LMP új határozati javaslatának tehát ennek az egyezménynek a megállítása a célja.