Klimaváltozás: Angliában már sokkal több az erdőtűz

Ha 2080-ra nem korlátozzák a szén-dioxid kibocsájtását, általános jelenséggé válnak az erdőtüzek Angliában.

A tudósok szerint az eddigiekhez képest jelentősen növekedni fognak az időjárás okozta szélsőségek az Egyesült Királyság bizonyos részein.

Megállapították, hogy Kelet- és Dél-Anglia egyes részei 2080-ig évente többszörösen is szembesülhetnek a kritikus veszélyeztetettségi szinttel, ha a világ továbbra is magas szintű üvegházhatású gázokat bocsát ki. Ma ezek az esetek csupán 50-100 évente egyszer fordulnak elő. Sajnos 2080-ra ezek jelentősen megemelkedhetnek.

A kutatók szerint a tűzveszély növekedését elsősorban a melegebb hőmérséklet, a kevesebb csapadék, az alacsonyabb páratartalom következtében az egész Egyesült Királyságban várható erősebb szél okozza majd.

Az eredmények rávilágítanak a tűzvészek fenyegetésének fontosságára, amelyek egyaránt környezeti, egészségügyi és gazdasági kockázatokat jelenthetnek Anglia számára.

Dél- és Kelet-Angliába, ami a legveszélyeztetettebb régók közé tartozik, idén négyszeresére növekedett a a kritikusan veszélyeztetett napok száma: Dél-Kelet-Angliában 111, Kelet-Angliában pedig 121 ilyen nap volt.

(The Guardian)