Kitiltották a Momentum EP-képviselőjét Kínából

Az Európai Parlament jogászai vizsgálják a kínai diktatórikus rezsim legújabb lépését, de minden jel szerint mint az Európai Parlament Emberi Jogi Albizottságának tagját, a kínai diktatúra kitiltott Kínából – közölte Cseh Katalin Facebook bejegyzésében.

A tiltás oka valószínűleg azért történt, mert az Európai Unió 27 tagállamának külügyminiszterei hétfőn döntöttek arról, hogy büntetőintézkedéseket hoznak a Kínában élő ujgur kisebbség elnyomása miatt. Ennek értelmében utazási tilalmat vezettek be négy kínai személy és intézmény ellen, valamint befagyasztották a vagyonukat is.

Cseh bejegyzésében hozzáfűzte, hogy mindig határozottan fellépett a kínai kommunista rezsim elnyomása ellen, és ezen ezt után sem változtat. Többi között ezért nem támogatják a Kína-EU átfogó beruházási megállapodást sem.

Nem nézzük tétlenül, hogy a kínai vezetés lábbal tiporja az ujgur kisebbség jogait! Ez a kitiltás pedig nem más, mint a munkánk elismerése, amit – mint egy jelvényt – büszkén fogok viselni.

Szijjártó Péter az EU szankciójának nem örült, és nem tetszésének hangot is adott: „értelmetlennek és károsnak tartjuk ezt a döntést pont most, amikor életeket kellene menteni és nem szankciós tanáccsá átalakítani az Európai Uniós külügyminiszteri tanácsát.”