A Víz Világnapján alakult meg a Nagy Tavak Koalíciója

Március 22-én a víz világnapján alakult meg a Nagy Tavak Koalicíója.

A Nagy Tavak Koalíció alapvetően olyan balatoni, Fertő tavi, tatai és velencei-tavi civil aktivisták, csoportosulások, szervezetek összefogása, akik maguk is valamelyik nagy tó védelmében alakultak, és akik környezetvédelmi és természetvédelmi szempontok alapján kísérik figyelemmel és értékelik a jelenleg zajló tóparti, jórészt turisztikai beruházásokat, valamint az ezeket lehetővé tevő helyi és országos szabályozást és döntéshozatalt.

Az elmúlt években a négy tónál óriási beruházások/fejlesztések, vagy éppen még csak azok előkészítése kezdődött meg, amikről a helyi lakosság jórészt csak a médiából értesült. Az időközben innen-onnan megismert beruházói igények/koncepciók, illetve a beruházásnak kedvező helyi szabályozás módosításai pedig nem győzték meg a helyieket arról, hogy az általában fakivágással, zöld területek beépítésével és egyéb természeti károkozással járó építkezések a környék és a lakóközösség hasznára válnának. A beruházások gyakran lakossági érdek- és jogsérelemmel járnak. A „fejlesztések” mértékét sokszor eltúlzottnak látjuk, ami a természeti és lakossági érdekeket súlyosan sérti, beleértve a jövő nemzedékek érdekeit is. Emellett erősen hiányoljuk a civilek tájékoztatását, bevonását a tervezési és kivitelezési folyamatokba – olvashatjuk a Facebook leírásukban.

Greenfo.hu

Balaton, a Fertő tó, a Tatai Öreg-tó és a Velencei-tó védelme érdekében már tavaly szeptemberben kiadtak egy közös nyilatkozatot, amelyhez akkor 74 civil szerveződés csatlakozott. Úgy látták azonban, hogy ennek ellenére az összes érintett tónál csak romlott a helyzet, mivel szerintük:

  • a Balaton körül folyamatosan új beépítési tervekről hallani;
  • a Velencei-tónál folyik a területek átminősítése;
  • a Fertő tavon megindult egy hatalmas rombolási folyamat, területrendezés címmel;
  • a tataiak pedig a sikeresnek tűnő népszavazási kezdeményezésük ellenére sem nyugodhattak meg.

A Koalíció pártpolitikáktól függetlenül működik, kampánytevékenységet egyik párt vonatkozásában sem folytat, de mint közügyet képviselő civil szerveződés, az általános politikai helyzettől való elzárkózást értelmetlennek látjuk.

Tavainkat együtt kell megőriznünk utódaink számára!

A Koalíció alapítói: