Eddig nem látott mértékben növekedett Paks II tőkéje

Rekord mértékben növelte meg az állami tulajdonos paksi bővítésért felelős cég jegyzett tőkéjét.

Paks II jegyzett tőkéje február végén 44,6 milliárd forinttal emelkedett. Az Orbán-kormánynak ez messzemenőleg a legmagasabb összeg, amivel eddig megemelte a beruházás mértékét.

A korábban ismertetett menetrend szerint ilyenkor a cég a legalább négyezermilliárdos beruházás leszállításáért felelős, orosz állami Roszatom által kiállított számlákat fizeti ki. Némi csavar, hogy a magyar állam az összeg négyötödét az orosz állam hiteléből állja, amit ráadásul 90 napon belül – vagyis kamatmentesen – más hitelek felvételével vissza is fizet – olvashatjuk a Népszava oldalán.

Paks II-nek, amúgy az idei beruházási költsége diszkrét 115,9 milliárd magyar forint. A 44,6 milliárddal emelkedett jegyzet tőke pedig nem felel meg a költségvetési kiadásoknak. Erre az a magyarázat, hogy a tőketartalékba is kerülnek összegnek, aminek viszont csak a december 31-i szintje nyilvános.

Ebből le lehet vonni a következtetést miszerint a a magyar állam zökkenőmentesen képes az orosz fél számára utalni a több tízmilliárdokat. Az újság megkeresésére sem az illetékes tárca nélküli miniszter, sem a Paks II Zrt. nem válaszolt.

(Népszava)