Orbán Viktor: az intézkedések még egy hétig biztosan fennmaradnak

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter péntek reggel a Kossuth Rádióban ismerteti a korlátozásokkal kapcsolatos információkat, de már akkor kiemelte, hogy a lazításnak most nincs itt az ideje. A miniszterelnök a statisztikákra hivatkozva elmondta, egy hétig biztosan maradnak a korlátozások, de ha az oltottak száma eléri a 2,5 milliót, akkor meg lehet kezdeni az újranyitást.

Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában elmondta, hogy a ma hatályban lévő intézkedések változatlan formában még egy hétig biztosan fennmaradnak, mivel rekordokat döntöget a harmadik hullám. A tegnapi napon 213-an haltak meg, kórházban pedig többen vannak, mint valaha, ezek közül 1174-en vannak lélegeztetőgépen.

Szerinte szabad ágy és lélegeztetőgép is bőven van, ahogy a feladatok ellátására is van megfelelő emberi erőforrás – ezt a tegnapi kórház-igazgatókkal tartott online konferencián tartott beszámolókra hivatkozva mondta el. A rezidensen javarészt beoltásra kerültek és kirendelésre is kerültek.

A fiataloknak azt üzente, legyenek türelmesek és akkor szabad nyaruk lesz. Szerinte az iskolák hamarosan újra nyithatóak lesznek.

A kis és középvállalkozásokkal kapcsolatosan, akik most bezárásra kényszerültek, nekik bértámogatást és gyors kölcsönt fognak nyújtani a gazdaság újraindításával. Szerinte „erős és bőséges év lesz a következő.

A miniszterelnök elmondta, hogy az oltások beadásának gyors növelésével leküzdhető a vírus és csökkenthető a megbetegedések száma.

A nemzeti konzultációval kapcsolatosan elmondta, hogy az újraindítási ütemterv is az oltottak számától fog függeni, mivel a legtöbb kitöltő a fokozatos újranyitást támogatta. Ha az oltottak száma eléri a 2,5 milliót, akkor meg lehet kezdeni az újranyitást. A mai napon a beoltottak száma várhatóan meghaladja a másfél milliót.

A nemzeti konzultáció eredménye szerint 65%-a azt a választ adta, hogy aki oltási igazolvánnyal rendelkezik, azaz megkapta az első oltást, vagy van PCR tesztje, ami igazolja, hogy átesett a víruson, azoknak lesz olyan szolgáltatás, amit az újranyitás előtt igénybe fognak tudni venni.

Orbán Viktor elmondta, hogy az egy hetes hosszabbítás nem biztos, hogy elégséges és a húsvét majd külön járványügyi intézkedéseket fog igényelni a családlátogatások miatt, amivel gyorsabban terjedhet a vírus.

Az oltások beszerzésével kapcsolatban azt mondta, a vakcinák beszerzési jogát átadták az Európai Bizottságra, ami viszont sikertelen volt. E miatt csalódott a közös európai politikában a migrációs politika mellett. A következő két hónapban a megállapodástól eltérően 500 000-el kevesebb Astra Zeneca fog érkezni. Ezt a hiányt keletről fogják pótolni, hogy tartani lehessen az oltási ütemtervek.

Az interjú végén elmondta, hogy szerinte nem csak a gazdaságot kell újraindítani, hanem az országot is újra kell egységesíteni, mert mostanra mindenki elzárkózott egymástól.