Gulyás: A lazításnak még nincs itt az ideje

A mai napon tartott Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a számok nagyon rosszul alakulnak, amire számítottak, a következő napokban és hetekben türelemmel kell lenni. A holnapi napon a miniszterelnök a Kossuth Rádióban fogja bejelenteni a következő hetekben érvényes korlátozásokat és rendelkezéseket, a lazításokra majd több lépésben kerülhet sor akár heteken belül.

A miniszter elmondta, hogy az elmúlt napok adataiból azt a következtetést vonták le, hogy közel vannak a harmadik hullám csúcsához és a számok rendkívül rosszak. A tegnapi napok 207-en haltak meg és összesen 1170-en vannak lélegeztetőgépen.

Szerinte az egészségügyben iszonyatos munkát végeznek az orvosok és ápolót. Összesen 1700 szabad lélegeztetőgéppel felszerelt ágy áll még rendelkezésre. A személyi állomány is megfelelő, mivel rezidensek is részt vehetnek az egészségügyi védekezésben.

Gulyás Gergely elmondta, az oltás az egyetlen mód a vírus legyőzésére. Ebben az európai arányokat tekintve Magyarországon a második helyen áll beoltottságot tekintve, de “lazításnak még nincs itt az ideje”.

- Hirdetés -

Szerinte ha kellően gyorsan tudnak oltani, akkor már nem lesz negyedik hullám, így akár heteken belül is lehet lazítani az intézkedéseken.

A nemzeti konzultációval kapcsolatban elmondta, hogy soha ennyien nem vettek rajta részt, az eredményeket pedig a hétvégén fogják nyilvánosságra hozni, ami alapján fognak döntéseket hozni a korlátozásokról, valamint, hogy a védettséget igazoló okmányhoz milyen jogokat adjanak.

A Kormány több lépcsős újraindításban gondolkodik, amit a beoltottak számához fognak kötni. A holnapi napon a miniszterelnök a Kossuth Rádióban fogja bejelenteni a következő hetekben érvényes korlátozásokat és rendelkezéseket.

1 140 000 személy került beoltásra, 321 000 személy pedig már átesett a fertőzésen, így jogosult az védettséget igazoló dokumentumra, amik folyamatosan postázásra kerülnek.

A miniszter azt is elmondta, csak biztonságos és ellenőrzött vakcinákkal oltanak, a fel nem használt vakcinák csak a bevizsgálás idejéig állnak, minden más hír szerinte nem valós. A céljuk, hogy májusra a teljes lakosság átoltott legyen.

A miniszter úgy zárta ismertetőjét, hogy mindenki legyen türelemmel a következő napokban, esetleg hetekben, hogy túl legyünk a víruson – azaz nagy eséllyel a korlátozás húsvétig marad.

- Hirdetés -