A belorusz atomhibák nem igazán izgatják Orbánékat

Konstans hibák lépnek fel (alkatrészrobbanások, leállások) a Paks 2-höz hasonlóan orosz fejlesztésű új, belorusz atomerőműben.

A kormány nyugodt, az ellenzék feszült a nemrég átadott, a tervezett paksi blokkok “mintaerőműveként” beharangozott új belorusz atomerőmű rendszeres hibái miatt – foglalható össze Oláh Lajos és Süli János bővítésért felelős tárca nélküli miniszter minapi parlamenti levelezése. A DK-s politikus felidézi, hogy az Európai Parlament a biztonsági kockázatok és a műszaki hiányosságok miatt az asztraveci egység leállítását követeli– olvashatjuk a Greenfo oldalán.

Tavaly novemberben az átadások után transzformátorrobbanások miatt a belső védelmi rendszer állította le Alekszandr Lukasenko. Kilenc napi javítás után indult újra az áramtermelés, ezt követően pedig December 3 és 21 között a reaktorhűtő rendszer hibái miatt állt az egység.

Ezt januárban követte egy “generátorvédelmi” leállás,

sőt a legfontosabb alkatrészt, a reaktortartályt le is ejtették, amit a Paks 2-t is építő orosz Roszatom csak Minszk nyomására cserélt ki újra.

Az asztraveci blokk próbaüzeme zajlik – hívja fel a figyelmet a miniszter. Ez a tesztidőszakkal együtt pontosan azt a célt szolgálja, hogy az esetlegesen felmerülő műszaki problémákat kiküszöbölve az atomerőművet megfelelően felkészítsék a folyamatos, biztonságos villamosenergia-termelésre, vagyis a kereskedelmi üzemre – teszi hozzá.

Süli János propagandafordulatai közül is kihámozható tehát, hogy a belorusz egység az Unió és szakhatóságai négy évvel ezelőtti javaslatainak máig nem tett mindenben eleget. A magyar kormányt mégsem aggasztják Paks 2 “mintaerőművének” problémái, szemben például az egységtől félszáz kilométerre található litvánokkal, akik kezdettől fogva hevesen ellenzik a fejlesztést. Az Országos Atomenergia Hivatal értékelte a belorusz erőmű meghibásodásait, a felhasználható információ bekerült Paks II. engedélyezési tételei közé és ha szükséges, előírásokat tesznek – közölte lapunkkal az ügy kapcsán két hónapja a hatóság – olvashatjuk az oldalon.

(Greenfo)