Mégsem fogadja el az EU a kínai és az orosz oltást a közös igazolásban

Korábban a Bloomberg írt arról, hogy az EU elfogadná a kínai és az orosz vakcinát a közös védettségi igazolásában, de az Euronews értesülése szerint ez nem így lesz.

Mégsem kaphatnak uniós védettségi igazolást a jövőben azok, akik akik az Európai Gyógyszerügynökség által nem jóváhagyott koronavírus elleni védőoltást kaptak. Erről beszélt az Euronews-nak két uniós biztos forrásuk. Csütörtökön az Európai Parlamentben az Európai Parlament frakcióvezetői és uniós biztosok tárgyaltak az unió oltási stratégiájáról.

Ez Magyarország számára azt jelenti, hogy a kínai és az orosz oltásokkal rendelkező emberek nem kaphatják meg az uniós igazolást, ameddig ezek az oltóanyagok nem esnek át az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálatán.

Az orosz Szputnyik V vizsgálata már elindult, így ez része lehet a közös rendszernek a jövőben, a kínai Sinopharm azonban nem kért uniós engedélyt.

Az Európai Bizottság egyébként jövőhét szerdán hozza nyilvánosságra a közös védettségi igazolás létrehozásáról szóló tervet. A dokumentumot a déli tagországok kérésére hozzák létre, amelynek fő célja a nemzetközi utazás megkönnyítése. A tervek szerint ezzel lehet majd igazolni hogy:

  • valaki koronavírus elleni oltást kapott
  • átesett-e már a betegségen és így természetes védettséget szerzett
  • negatív koronavírus tesztet mutatott fel.

Hogy konkrétan milyen jogosultságokat ad majd a bizonyítvány, azt még nem tudni. Az azonban biztos, hogy a dokumentumot csak átmeneti jelleggel hozzák létre, a járvány végeztével megszüntetik majd a használatát.