Ternák Gábor: még nem vagyunk az összeomlás közelében

Professzor Dr. Ternák Gábor a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának tanára, infektológusa válaszolt újfent a BaHír néhány kérdésére. Többi között arról is kérdezték az infektológust, hogy valóban olyan rossz a helyzet, ahogy azt hallani lehet az operatív törzstől, és félni kell-e attól, hogy esetlegesen összeomlik a magyar egészségügyi rendszer. De érdekelt minket az is, hogy mi a véleménye a vakcinákról, mikor várható újra nyitás, és mi „romlott el” tavaly tavaszhoz képest.

Hogy állunk most? Tényleg annyira rossz a helyzet, mint amilyennek tűnik?

Sajnos még rosszabb, mert ez a vírus gyorsabban terjed, és hamar romolhat a beteg állapota. A látszólag jó állapotban jelentkező betegek órák alatt kerülhetnek kritikus helyzetbe.

Előfordulhat, hogy kvázi összeomlik az egészségügy? Merkely Béla szerint 1.000 főnél több lélegeztetőn lévő beteget nem bír el a rendszer, jelenleg 949-nél tartunk…

Még nem vagyunk az összeomlás közelében, szerencsére, de a lélegeztető  kapacitást nem a gépek száma, hanem a kezelő személyzet száma  határozza meg és már a határértékhez közel vagyunk.

Igaz a hír, hogy ezúttal, az eddigiekhez képest jóval fiatalabbak kerülnek be súlyos állapotban a kórházakba, a koronavírus fertőzés miatt?

Sajnos ez a hír is igaz. Saját tapasztalatból tudom, hogy az eddigi, sokféle alapbetegségben szenvedő, igen idős betegeken kívül, gyakrabban kell kórházi kezelésre felvenni a 40-50 éves korosztályba  tartozó betegeket, akik kiterjedt, kétoldali tüdőgyulladásban szenvednek, ami igen súlyos állapot.

A védőoltáson kívül van hatékony, biztonságos mód a vírus megállításához?

A gyógyítási lehetőségeket, melyek részletesen le vannak írva az orvosi lapokban, kell jobban kihasználni. Meggyőződésem, hogy ebben jelentősen le vagyunk maradva. Sürgős “paradigma” váltásra volna szükség, ami az újabb kezelési protokollok bevezetését jelentené.

Nagyon sokan félnek a védőoltásoktól, nem bíznak bennük. Mit üzenne számukra? Orvosként mi a véleménye a különböző vakcinákról, főleg a keleti, orosz és kínaiakról?

Az oltások vonatkozásában tulajdonképpen versenyt futunk az idővel, mert a nagyszámú fertőzött miatt, nagyon kicsi annak a valószínűsége, hogy különböző kijárási tilalmakkal meg tudjuk állítani a betegséget. Minden vakcina hatékony, de a mellékhatásoktól félőknek csak azt tudom mondani –„vigasztalásul”, hogy aminek (gyógyszernek, oltásnak, stb.) nincs mellékhatása, annak főhatása sincs. Egészségügyi dolgozó lévén, az első körben megkaptam a Pfizer oltást, de bármelyik más oltást is felvettem volna. A feleségem kínai oltást kapott minden gond nélkül.

Tavaly tavasszal az első kihívást igen jól kezeltük, azonban a mostani számok nem túl biztatóak, sokan halnak meg, sokan kerülnek kórházba. Ön szerint ennek mi lehet az oka?

Fontos annak ismerete, hogy ez már nem ugyanaz a vírus. Magam is, tavaly nyáron, optimistán ítéltem meg a helyzetet, remélve, hogy nem lesz második hullám, mert a vírus ebbe az irányba is változhatott volna. Sajnos nem így történt, de még mindig meg van arra a lehetőség, hogy gyorsan lecseng ez a felfutás, hiszen például egyes európai országokban, már csökkenésről számolnak be, de addig ki vagyunk annak téve, hogy a szlovákiaihoz, vagy a csehországihoz hasonló helyzet alakul ki, ami napi 10000-es, vagy ezt meghaladó fertőzést jelenthet.

Az emberek többségét leginkább az érdekli, hogy mikor “szabadulhatnak” a lezárások alól, mikor kapják vissza a régi életüket. Mi lehet a realitás Ön szerint? Várható a következő hetekben enyhítés, vagy orvosi szemmel nézve túl kockázatos lenne?

Amennyiben az elkövetkező hetekben, a növekvő “nyájimmunitás” kialakulása miatt meredeken csökken az esetszám és a kórházban ápoltak száma, lesz erre remény.