Hamarosan nyílvánosak lesznek az orosz és kínai vakcinaszerződések

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta a Kormányinfón, hogy az adatok azt bizonyítják, hogy a harmadik hullám felfutó szakaszban van, ma 8312 új fertőzöttet regisztráltak, és elhunyt 172 beteg. Lélegeztetőgépre pedig 911 embernek van szüksége. Ezzel is kérte, hogy mindenki tartsa be a korlátozó intézkedéseket.

Gulyás közölte, hogy a tegnapi adatok szerint, már 1,1 millió magyar megkapta az első oltását, és 327 ezren pedig már a második oltást is. Ezzel Európában nekünk a második legmasabb az átoltottságunk. Hozzátette, hogy naponta a lakosság 0.6 százalékát oltják be. „Ehhez azonban oltóanyagra van szükség és regisztrációra van szükség” – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Emellett jó hírként közölte azt is, hogy ma reggel 450 ezer kínai Sinovac érkezett Magyarországra, ezzel már 1 millió kínai oltóanyagot kaptunk.

Húsvétig a regisztrált 65 fölötti korosztályt vélhetően sikerül majd teljes egészében beoltani. De így is több százezer idős ember még nem regisztrált. Őket Müller Cecília levélben fogja hamarosan megkeresni, hogy rábeszélje őket az oltásra. A mai adatok alapján 3,2 millió közelében van az oltásra regisztráltak száma.

Külön felhívta a figyelmet arra, hogy a baloldal, azon belül is Gyurcsány Ferenc fejezzék be az oltásellenes kampányt.

Akik Gyurcsány Ferenc miatt nem oltatják be magukat, azok emiatt meg is halhatnak.

tette hozzá Gulyás.

A miniszter bejelentette, hogy a kormány döntött arról, hogy 24 órán belül nyilvánosságra hozzák a kínaiakkal és oroszokkal kötött vakcinaszerződéseket. Az uniós vakcinabeszerzések szerződéseit viszont nem lehet nyilvánosságra hozni, de Gulyás az Európai Bizottsághoz fordul, hogy ezek is nyilvánosságra hozhatóak legyenek.

Gulyás a gazdasági helyzetről közölte, hogy a kormány minden rendelkezésre álló eszközzel segít a minden fodrásznak, kozmetikusnak, bolti eladónak, ugyanis senkit nem hagynak az út szélén. Ezért a bértámogatást kiterjesztették, és adókönnyítéseket is adtak. A szigorúbb korlátozások miatt bezárt vállalkozásoknak is biztosítják a 10 millió forintos újraindítási gyorskölcsönt. A bértámogatásokat időben utalják, eddig több mint 50 milliárd forintot fizettek ki.