Megérkeztek az első oltási igazolványok

Megérkeztek az első oltási igazolványok azokhoz, akik már megkapták a koronavírus elleni vakcina második adagját is – tudjuk meg a hvg cikkéből.

A portálnak egy igazolvánnyal rendelkező olvasó küldött képet a dokumentumról, amelyen nem szerepel a vakcina típusa, hanem ahelyett egy QR-kódot láthatunk a koronavírus stilizált képével. Az okostelefonunkkal ezt be tudjuk olvasni, amelynek böngészőjében ezután az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér kezdőoldala jelenik meg.

A dokumentumon ezen kívül olyan adatok szerepelnek, mint a tulajdonos neve, a személyi igazolvány- és útlevélszáma, az oltás ideje, valamint az igazolvány sorszáma.

A kártya hátuloldalán angolul és magyarus is szerepel az alábbi szöveg:

A kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes. Nem ruházható át.

A hvg olvasója elmondta, hogy az okirat sima levél formájában érkezett. A feladóhoz a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. neve volt írva, és a levélből az is kiderült, hogy az igazolványt bármely okból visszaküldeni a a fővárosi kormányhivatalnak lehet.

Az egyelőre továbbra sem tisztázott a kormány részéről, hogy pontosan milyen előnyökkel, kedvezményekkel fog járni a védettségi igazolás birtoklása, de valószínűsíthető, hogy az utazásnál és a tömegrendezvényeknél is lesz szerepe.