BKK: lezárják az első üléssorokat a buszokon és a trolikon

A koronavírus-járvány harmadik hulláma, valamint a fertőzöttek emelkedő száma miatt a fővárosi autóbuszokon és trolibuszokon mindkét oldalon lezárják az első üléssorokat – közölte a BKK.

Elővigyázatosságból kordonnal zárják le az autóbuszok és trolibuszok első üléssorát, hogy oda ne üljenek utasok. Az átmeneti, határozatlan időre szóló intézkedés célja, hogy minimálisra csökkentse a járművezetők koronavírusos megbetegedésének az esélyét. A lezárás több mint 300 fővárosi autóbusz- és trolibuszvonalat érint. A járművezetők biztonságát szolgálja az is, hogy tavaly márciusban felfüggesztették a helyszíni vonaljegy-értékesítést.

A mostani intézkedés viszont nem érinti az első ajtón történő le- és felszállást. A BKK ugyanakkor arra kéri az utasokat, hogy ha lehet hagyják szabadon az első ajtó előtti területet és lehetőleg álljanak hátrébb az autó- vagy trolibuszon.

Az utasok egészségének megőrzése érdekében a megállóban a buszok és a trolik összes ajtaja kinyílik, ezzel is elősegítve a szellőzést. Ez viszont nem változtat a számos busz- és trolivonalon bevezetett elsőajtós felszállási renden.

(Nem mellesleg a buszokon eddig is voltak matricák elhelyezve, hogyha lehetséges ne használják az utasok az első üléseket, de ezt tapasztalatból senki nem tartotta be – Szerk.)

A közleményben hozzátették, hogy továbbra is kötelező a maszk használata a járműveken és a megállókban.