Közösen épít a Holdon űrállomást Kína és Oroszország

Kína és Oroszország bejelentette, hogy tervben van egy Holdon található űrállomás megépítése.

Oroszország nemsokára ünnepli a 60. évfordulóját annak, amikor először küldtek orosz űrhajóst az űrbe. Az orosz űrprogram lebonyolításáért felelős szervezet, a Roscosmos megállapodást írt alá a kínai Nemzeti Űrigazgatósággal, amelyben megegyeztek a Hold felszínén, illetve a pályáján megalakuló közös kutatási létesímények fejlesztéséről.

Mindkét ország űrkutatási ügynöksége azt nyilatkozta, hogy az állomás további nemzetek számára is rendelkezésre áll majd.

A Nemzetközi Holdi Kutatóállomás tudományos kutatások széles körének nyújt majd megfelelő környezetet, ide értve a Hold felszínének feltárását és lehetséges hasznosítását is – áll mindkét ügynökség közleményében.

„Kína és Oroszország az űrtudományban és az űrtechnika kutatásában, fejlesztésében és felhasználásában felhalmozott tapasztalataikat felhasználva közös ütemtervet dolgoznak ki egy nemzetközi holdkutató állomás megépítésére”

-tudjuk meg a közleményből.

Oroszország és Kína egyenlő arányban járulnak hozzá a kutatóállomás tervezéséhez, dizájnolásához, fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez.

Chen Lan, a kínai űrprogramokra szakosodott elemző az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a projekt „nagy ügy”.

„Ez Kína számára a legnagyobb nemzetközi űrkutatással kapcsolatos együttműködési projekt lesz, ezért jelentős”

-mondta.

Kína viszonylag zöldfülűnek számít az űrkutatás világában, de tavaly decemberben a kínai Chang’e-5 szonda sikeresen tért vissza a Holdon található kőzet és talaj mintájával, ez pedig demonstrálta az ország űrkutásban bekövetkezett jelentős fejlődését.

Az űrkutatásban úttörő Oroszországot Kína és az Egyesült Államok már szinte leelőzte az elmúlt években. Tavaly az oroszok a SpaceX sikeres indítását követően elvesztették a Nemzetközi Űrállomásra szállított űrhajósokra vonatkozó monopóliumukat.

Az Egyesült Államok idő közben bejelentette, hogy 2024-ig delegációjuk visszatér a Holdra. Az Artemis nevű programban egy férfi és nő lép majd a Hold felszínére a tervek szerint, ami azt jelentené, hogy 1972 óta először járna újra ember a Holdon.