IDEA Intézet: Dobrev Klára a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Az IDEA Intézet 2021. február 22. és február 25. között először vizsgálta az előválasztás során (potenciálisan) induló miniszterelnök-jelöltek támogatottságát a részvételüket biztosan ígérő ellenzéki szavazók körében – írta meg az intézet.

A legelkötelezettebb ellenzéki szavazói körben az öt jelölt így áll:

  1. Dobrev Klára (DK) 28%
  2. Jakab Péter (Jobbik) 27%
  3. Karácsony Gergely (P) 22%
  4. Márki-Zay Péter (MMM) 9%
  5. Fekete-Győr András (Momentum) 7%

A válaszadók 6 százaléka nem tudott dönteni, és kevesebb mint 1 százalék mondta, hogy egyiket sem.

Az adatok értelmezésénél fontos figyelembe venni, hogy eddig Jakab Péter, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András jelezte indulását az ellenzéki előválasztáson. Az IDEA Intézet kutatásában viszont feltételezte, hogy Dobrev Klára sé Karácsony Gergely is részt vesz az előválasztáson. 

- Hirdetés -

“A jelenlegi erőviszonyokról sokkal inkább számot ad az, hogy azok körében kinek van a legnagyobb támogatottsága, akik biztosra ígérik részvételüket az előválasztáson. Emellett fontos hangsúlyozni: a közölt arányok a 2021. február végi álláspontot tükrözik, bőven az előválasztási kampány hivatalos kezdete előtt vagyunk” – olvasható az IDEA közleményében.

 Jelenleg ez egy “hideg kampányidőszakban” mért adat, leginkább a kezdeti elköteleződésről, mintsem a tényleges esélyekről mond érdemibb információt.

Ezek az arányok még egy “békeidő beli” helyzetet tükröznek, ezért következtetést levonni belőle túlzás lenne, kiindulópontnak, pillanatnyi helyzetjelentésnek megfelelő képet adhat.

- Hirdetés -