IDEA Intézet: Dobrev Klára a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Az IDEA Intézet 2021. február 22. és február 25. között először vizsgálta az előválasztás során (potenciálisan) induló miniszterelnök-jelöltek támogatottságát a részvételüket biztosan ígérő ellenzéki szavazók körében – írta meg az intézet.

A legelkötelezettebb ellenzéki szavazói körben az öt jelölt így áll:

  1. Dobrev Klára (DK) 28%
  2. Jakab Péter (Jobbik) 27%
  3. Karácsony Gergely (P) 22%
  4. Márki-Zay Péter (MMM) 9%
  5. Fekete-Győr András (Momentum) 7%

A válaszadók 6 százaléka nem tudott dönteni, és kevesebb mint 1 százalék mondta, hogy egyiket sem.

Az adatok értelmezésénél fontos figyelembe venni, hogy eddig Jakab Péter, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András jelezte indulását az ellenzéki előválasztáson. Az IDEA Intézet kutatásában viszont feltételezte, hogy Dobrev Klára sé Karácsony Gergely is részt vesz az előválasztáson. 

„A jelenlegi erőviszonyokról sokkal inkább számot ad az, hogy azok körében kinek van a legnagyobb támogatottsága, akik biztosra ígérik részvételüket az előválasztáson. Emellett fontos hangsúlyozni: a közölt arányok a 2021. február végi álláspontot tükrözik, bőven az előválasztási kampány hivatalos kezdete előtt vagyunk” – olvasható az IDEA közleményében.

 Jelenleg ez egy „hideg kampányidőszakban” mért adat, leginkább a kezdeti elköteleződésről, mintsem a tényleges esélyekről mond érdemibb információt.

Ezek az arányok még egy „békeidő beli” helyzetet tükröznek, ezért következtetést levonni belőle túlzás lenne, kiindulópontnak, pillanatnyi helyzetjelentésnek megfelelő képet adhat.