Szijjártó: „Az egész világ azért szorít, hogy legyen olimpia”

A külügyminiszter jelenleg Tokióban tartózkodik, ahol japán beruházásokról tárgyal, na meg arról, mi a helyzet a közeledő olimpiával. Az üggyel kapcsolatos gondolatait és a friss információkat egy Facebook-videóban tette közzé a fideszes képviselő.

Szijjártó Péter Murakava Tamajóval, az olimpiáért felelős miniszterrel való találkozása során megtudta, hogy a japánok egyelőre nem tervezik az olimpia végleges lefújását, bár az ezt szorgalmazó hangok egyre erőteljesebbek az országban.

„Az egész világ nyilvánvalóan szorít azért, hogy legyen olimpia, még ha egy esztendő késéssel is.”

-mondta a miniszter a videóban, majd kiemelte:

„Ami biztos, hogy az ideérkező sportolóknak nagyon komoly tesztelési kötelezettségeik lesznek, de a jelenlegi elképzelések szerint nem követelik majd meg a beoltottságot tőlük.”

Szijjártó elmondta, hogy a sportolóknak nagyon szigorú szabályok szerint kell majd viselkedniük, például csak előre meghatározott útvonalakon közlekedhetnek majd a városban. Kiemelte, hogy a kormány a magyar sportolók részvételéhez szükséges előkészületeket már megtette, és a nagykövetség megemelt létszámban fog dolgozni az olimpa ideje alatt.

Megtudhattuk továbbá, hogy 6 japán városban 11 magyar sportág képviselői kapnak lehetőséget arra, hogy az olimpia előtt felkészüljenek, és a cél az, hogy az olimpia után ezek a helyszínek is megmaradjanak Magyarországot kulturális és gazdasági módon megjelenítő helyszínekként.

Arról egyelőre nem született döntés, hogy nézők részt vehetnek-e majd az olimpián, pláne kérdéses a külföldi nézők helyzete.

A külügyminiszter szerint ez nagyon komoly és fontos döntés, hiszen a világjárvány során a legfontosabb az emberiéletek megvédése. A külföldi nézők beengedéséről előreláthatóan március vége felé születik meg a döntés, áprilisban pedig ez alapján kiderül majd, hogy a sportlétesítményeket milyen kapacitással lehet majd igénybe venni.