ENSZ: minden emberre 121 kilogramm kidobott élelmiszer jut

Az ENSZ csütörtökön közzétett új kutatása szerint több mint 930 millió tonna, 2019-ben eladott élelmiszer került hulladékgyűjtőkbe.

Ez a mennyiség 23 millió teherautót töltene meg és minden földlakóra fejenként 121 kilogramm jutna – írják a portfolio.hu-n

A tanulmányból kiderül, hogy a háztartások az élelmiszerek 11 százalékát dobják el az ellátási lánc fogyasztási szakaszában, míg az étkezési szolgáltatások és a kiskereskedelmi üzletek öt, illetve két százalékot pazarolnak el. 

Ennek jelentős környezeti, társadalmi és gazdasági hatásai vannak a jelentés szerint, amely rámutat arra, hogy a globális üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának nyolc-tíz százaléka fogyasztatlan élelmiszerekhez kapcsolódik.

„Az élelmiszerpazarlás csökkentése csökkentené az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, lelassítaná a természet pusztulását a föld átalakításával és a szennyezésével, javítaná a rendelkezésre álló élelmiszerek állását, ezáltal csökkentené az éhezést és pénzt takaríthatna meg a globális hanyatlás idején” – mondta Ms. Andersen.

2019-ben mintegy 690 millió embert érintett az éhinség, és 3 milliárd nem tudta megfizetni az egészséges étrendet

„Az ENSZ élelmezési rendszereinek csúcstalálkozója alkalmat ad arra, hogy új intézkedéseket indítson az élelmiszerpazarlás globális kezelésére” – mondta Ms. Andersen.

(United Nations News)