Kölnben járólapokba beépített napelemeket tesztelnek

Egy éven keresztül tesztelni fogják a fotovoltaikus járólapokat Kölnben, melyeket első körben négy négyzetméteren helyeznek el.

Mi a Fotovoltaikus napelem?

Gyakorlatilag minden típusú napelem ezt a jelenséget aknázza ki és ezáltal a napelemek közvetlenül villamos egyenáramot termelnek a napsugárzásból. Ezt az egyenáramot áramátalakító berendezésekkel (inverter) segítségével hálózati árammá alakítják így elérve a háztartások számára is hasznosítható formát. (1)

Az egyes járólapokba 60 x 60 cm méretű fotovoltaikus cellákat építenek be, amelyek tetejét üveglappal látják el, hogy így védjék a cellákat a sérülésektől és a különböző környezeti hatásoktól. A járólapok csúszásmentesek, így bármilyen évszakban és időjárási körülmények között működőképesek. Egy járólap maximum 35 watt energiát termel, egy több járólapos lemez pedig átszámítva 7 laptop működtetéséhez elegendő energiát biztosít. Két kölni háztartás áramellátásához összesen 320 járólapot kellene lefektetni. A járólapok előnye, hogy az energiatermelés mellett biztonságosabbá tehetik a közlekedést is, hiszen a beépített szenzoraik és a LED-világításuk jelzéseket küldhetnek a gyalogosoknak, a kerékpárosoknak vagy az autósoknak egyaránt – olvashatjuk a zöldtrend.hu oldalán

Jelenleg a parkövezetében más gyártók megoldásait is tesztelik. A cél a leghatékonyabb járólapok megtalálása.