Botrány Szekszárdon: megszűnt az ellenzéki többség

Zaják Rita a Facebook oldalán osztotta meg a hírt, hogy kilépett az Éljen Szekszárd Egyesületből, s ezután független önkormányzati képviselőként dolgozik tovább. Ezzel megszűnt az ellenzéki pártok által alkotott frakció többsége.

Döntésem okát nem szeretném részletezni. Egy biztos, elegem lett a teljesen értelmetlen, sokszor mocskos politikai csatározásokból, és úgy érzem, hogy ezzel a döntésemmel tudok még hasznosabb polgára lenni városomnak.” – írta a bejelentését ismertető posztban az egyébként Párbeszéd Magyarországért tagja.

A kormánypárti képviselők 2019. októberében egyébként 6 képviselőt tudtak delegálni a szekszárdi testületbe, míg az ÉSZ 8 képviselővel kapott bizalmat a választóktól. A polgármestert szintén a Fidesz adta, így a kezdeti arány 7-8 volt az ÉSZ javára, ami most 8-7 arányban kormánypárti többségre módosult.

Az ügy előzménye lehetett egyébként, hogy a polgármester 2020. decemberében tanácsnoknak nevezte ki a képviselőt, aminek megbízólevelét január elején egy rendkívüli sajtótájékoztató keretében adott át Zaják Ritának, aki egyénként a Szociális, Egészségügyi, Környezeti és Fenntarthatósági Bizottság elnöke is egyben.

Ezt követően Ács Rezső a város vezetője alpolgármesternek szerette volna kinevezni a Párbeszéd képviselőjét, ám ezt akkor egyik frakció sem fogadta el, ami már egy igen szoros kapcsolatot mutat az ellenzékiként bejutott képviselő és a kormánypárti polgármester között.

Az ellenzéki frakció képviselője, Bomba Gábor az Éljen Szekszárd Egyesület vezetője az alábbiakban nyilatkozott az esetről:

Sajnos a történelem ismétli önmagát. Zaják Rita egyszer már elárulta a szekszárdiakat, amikor a mandátumát megtartva elhagyta az őt jelölő pártot, aminek listájáról bekerült. Most ugyanez történt: elárulta azokat a szekszárdiakat, akik hisznek az Éljen Szekszárd programjában.

Zaják Ritát döntésében az sem befolyásolta, hogy pártja, a Párbeszéd Magyarország tudatta vele, hogy nem indulhat ellenzéki jelöltként az előválasztáson. Az a pártja felelőssége, hogy ezek után megtűri-e soraiban.

Mi eddig küzdöttünk, de most elengedjük Zaják Ritát. Elvesztettük a többségünket a közgyűlésben, de ugyanazért dolgozunk tovább. Az itt élőkért, városunk fejlődéséért. Zaják Ritának pedig szembe kell néznie döntései következményeivel, hogyan akar hasznot húzni abból, amit eddig kapott: mérleg nyelve lesz vagy alpolgármesterként beteljesíti az álmát, bármi áron.


A mandátumát a szekszárdiak adták, azt az Éljen Szekszárd frakció kapta. Úgy tisztességes, ha azt visszaadja az ÉSZ-nek. Zaják ezt nem tette meg akkor, amikor korábbi pártját árulta el, most van még egy lehetősége, hogy korrigálja eddigi hibáit. Felszólítjuk ezért utoljára: adja vissza a mandátumát! Ezt követően viszont nincs semmi beszélnivalónk egymással.

FRISSÍTÉS A KÖVETKEZMÉNYEKRŐL IDE KATTINTVA.

https://www.facebook.com/bombagaborszekszard/posts/1173872506383060