Ma van a vadvilág világnapja

2013-ban az ENSZ Közgyűlése március 3-át a vadvilág világnapjává nyilvánította.

Napjainkban nagyjából egymillió fajt fenyeget a kihalás veszélye. Fontos, hogy szem elött tartsuk a vadon élő növény- és állatvilág sokszínűségét, hiszen a mi jólétünk is függ tőle, mind gazdasági, tudományos, etikai nem utolsó sorban pedig esztétikai értelemben is. A vadvilág egészséges létét rengeteg minden fenyegeti többek között az élőhelyek eltűnése, a mezőgazdasági vegyszerek tetemes használata, klíma változás, az inváziós fajok elterjedése és a brutális mértékű környezetszennyezéstől sem feledkezhetünk meg.

Ahogy már korábbi cikkünkben is megírtuk mérgezett méhek ezrei hullanak el, az elefántokat is érintő orvvadászat, műanyagszemét miatt pusztuló víziállatok, megmérgezett ragadozómadarak, a Szilas-tónál tarra vágott erdő miatt kilövésre ítélt őzek képe. Ezek mind olyan tevékenységek, amiknek sürgősen radikális gátat kell nekünk embereknek szabni.

Az LMP – Magyarország zöld pártja az elmúlt években számos, a biológiai sokféleség megóvására irányuló javaslatot nyújtott be az Országgyűlés felé, például az erdők, a zöld felületek vagy a beporzók védelmében, de az Országgyűlés fideszes többsége rendre megakadályozta azok tárgyalását. A zöldpárt ezen a napon ismételten felhívja a kormány figyelmét, hogy tegyen érdemi lépéseket a vadvilág és a biológiai sokféleség védelmében.

Kövess minket a közösségi médiában!

38,000követőTetszik
900követőkövető
4,000feliratkozóFeliratkozás

Korábbi híreink

00:13:49

Minden, amit eddig nem tudtál a szúnyogokról

Dr. Soltész Zoltán volt a vendégünk, aki az Ökológiai Központ entomológusa. Elkészítették az országos szúnyogmonitort. Ezen a honlapon térkép alapon lehet megnézni, mikor, mennyi...

Többet fizethetünk a Shellnél, ha környezettudatosabbak akarunk lenni

A Shell hazánkban is elérhetővé tette a karbonsemlegesítési szolgáltatását. Ezzel a Shell kútjaikon vásárolt üzemanyag használatából származó szén-dioxid-kibocsátást ellensúlyozza a cég, de ez csak...

A rendőrség megszünteti a nyomozást az Álomvölgyben végbement pusztítás ügyében

Melynek szétdúlása gondatlanságból elkövetett természetkárosításnak minősül