Nem kapja vissza Göd az ipari parkját

Kedd éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben az Alkotmánybíróság döntése Balogh Csaba, Göd polgármestere által benyújtott indítványokkal kapcsolatban, melyben ezeket elutasították – írta az Index.

Balogh Csaba 3 indítványt nyújtott be:

  • a különleges gazdasági övezetek létrehozásáról és a kapcsolódó törvények alaptörvény-ellenességének megállapításáról és megsemmisítéséről, 
  • a Göd város közigazgatási területén különleges gazdasági övezetet létrehozó kormányrendelet alaptörvény-ellenességének megállapításáról és megsemmisítéséről, illetve
  • a helyi adókról szóló törvény azon pontjainak alaptörvény-ellenességének megállapításáról és megsemmisítéséről, amellyel a kormány tavaly, a veszélyhelyzet idején a helyi önkormányzattól elvonta és a megyei önkormányzat rendelkezési körébe utalta a helyi iparűzési adóbevételeket a különleges gazdasági övezetbe tartozó települések esetén. 

A kormány tavaly április 18-án egy kormányrendelettel különleges gazdasági övezetté nyilvánította Göd ipari parkját. Itt található az elektromos autókhoz szükséges akkumulátorgyárat óriás beruházással létesítő Samsung. A település közigazgatási határain belül lévő ipari park tulajdonjoga mellett a 2 százalékos iparűzési adóbevétel feletti rendelkezést is a megyei önkormányzat kapta. Ezt követően Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amely minden település vezetése helyett a megyei önkormányzatokra bízta azokat a gazdasági övezeteket, ahol legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahelyteremtő és -megtartó beruházásokat hoznak létre.

A javaslatot annó kritizálta a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége is. Szerintük a változások miatt az önkormányzati rendszer jelenlegi struktúrája gyengül az egyes helyi önkormányzatok közötti mellérendeltségi viszony.