Ma van a vadvilág világnapja

2013-ban az ENSZ Közgyűlése március 3-át a vadvilág világnapjává nyilvánította.

Napjainkban nagyjából egymillió fajt fenyeget a kihalás veszélye. Fontos, hogy szem elött tartsuk a vadon élő növény- és állatvilág sokszínűségét, hiszen a mi jólétünk is függ tőle, mind gazdasági, tudományos, etikai nem utolsó sorban pedig esztétikai értelemben is. A vadvilág egészséges létét rengeteg minden fenyegeti többek között az élőhelyek eltűnése, a mezőgazdasági vegyszerek tetemes használata, klíma változás, az inváziós fajok elterjedése és a brutális mértékű környezetszennyezéstől sem feledkezhetünk meg.

Ahogy már korábbi cikkünkben is megírtuk mérgezett méhek ezrei hullanak el, az elefántokat is érintő orvvadászat, műanyagszemét miatt pusztuló víziállatok, megmérgezett ragadozómadarak, a Szilas-tónál tarra vágott erdő miatt kilövésre ítélt őzek képe. Ezek mind olyan tevékenységek, amiknek sürgősen radikális gátat kell nekünk embereknek szabni.

Az LMP – Magyarország zöld pártja az elmúlt években számos, a biológiai sokféleség megóvására irányuló javaslatot nyújtott be az Országgyűlés felé, például az erdők, a zöld felületek vagy a beporzók védelmében, de az Országgyűlés fideszes többsége rendre megakadályozta azok tárgyalását. A zöldpárt ezen a napon ismételten felhívja a kormány figyelmét, hogy tegyen érdemi lépéseket a vadvilág és a biológiai sokféleség védelmében.

Kövess minket a közösségi médiában!

38,000követőTetszik
900követőkövető
4,000feliratkozóFeliratkozás

Korábbi híreink

Újabb balatoni településen hirdettek építési tilalmat

Újabb településen függesztettek fel építési lehetőséget a Balaton környékén.

Globálisan rekordmagas a légkör szén-dioxid koncentrációja

Rekordmagas értéket ért el a szén-dioxid koncentrációja a légkörben az emisszió koronavírus-járvány miatti csökkenése ellenére - közölte az MTI. A Hawaii Mauna Loa Obszervatórium hosszú távon...

Ezért ne ültess gumiabroncsba!

Esztétikailag igencsak kifogásolható és valószínűleg egészségetelen, mégis sok ember alkalmazza nem használt gumiabroncsát nem ehető és ehető növények ültetéséhez egyaránt. Kertekben ma is viszonylag gyakori...