Puncs recept több variációban a téli estékre

Ha tél és karácsony, akkor a forralt bor és a tojáslikőr mellett érdemes a puncsot is kipróbálni, ami megannyi módon, ízlésünknek megfelelően elkészíthetünk. Összeszedtünk néhány receptet, de fontos megjegyeznünk, az arányokon mindenki nyugodtan változtathat, sőt, érdemes is kísérletezni, hogy ízlésünknek megfelelő végeredményt kapjunk.

Alap puncs recept

Hozzávalók 4 bögrére:

  • 5 dl víz
  • fekete tea (lehetőleg nem ízesített)
  • 2,5 dl fehér bor (de ízlés szerint lehet vörös is)
  • vanília
  • 2 evőkanál cukor, vagy méz
  • fűszerek (szegfűszeg, fahéjrúd, szerecsendió, csillagánizs)
  • 0,5 dl rum

A vized melegítsd fel és áztasd ki a fekete teát benne. Miután megtörtént tedd bele a fűszereket, tegyél fedőt a lábasodra és a teával forrald össze, hogy az ízeket jobban átvegye. Kb 5 perc után add hozzá a bort és a vaníliát és a cukrot, majd további 5 percig melegítsd. Végezetül add hozzá a rumot (a mézet javasolt itt hozzáadni, ha cukor helyett ezt választod). Ugye, hogy nem is olyan bonyolult?

Extra tipp: a puncs még ízletesebb lehet, ha a narancs és a citrom héját alapos mosás után levágod és a fűszerekkel együtt hozzáadod a fekete teához és azzal forralod össze.

A puncs alapvalói

Narancsos puncs recept

Hozzávalók 4 bögrére:

  • 3 dl víz
  • fekete tea (lehetőleg nem ízesített)
  • 5 dl 100%-os narancslé
  • 2 dl fehér bor (de ízlés szerint lehet vörös is)
  • vanília
  • 2 evőkanál méz
  • fűszerek (szegfűszeg, fahéjrúd, szerecsendió, csillagánizs)
  • 1 dl rum
  • Narancs- és citromkarikák

Puncs az elkészülte után

Hasonlóan az alap puncs recepthez, a vized melegítsd fel és áztasd ki a fekete teát benne. Miután megtörtént tedd bele a fűszereket, tegyél fedőt a lábasodra és a teával forrald össze, hogy az ízeket jobban átvegye. Kb 5 perc után add hozzá a narancslevet, a vaníliát és a mézet, valamint az előre felvágott karikákat ízlés szerint. Miután felmelegedett, legvégén hozzáöntjük ízlés szerinti mennyiségben a rumot. Néhány perc melegítést követően el is készültünk.


Almapuncs recept (akár alkoholmentesen is!)

Hozzávalók 4 bögrére:

  • 1 liter 100%-os almalé
  • 1 db alma
  • 2 evőkanál méz
  • fűszerek (szegfűszeg, fahéjrúd, szerecsendió, csillagánizs)
  • 0,5 dl rum (opcionálisan)
  • 1 db narancs
  • 1 db citrom

Az almalevet forraljuk össze a fűszerekkel és ízlés szerint a narancs és citromhéjjal és fél almával együtt. Miután felforraltuk, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd ezt követően (de még melegen) keverjük el benne a mézet. Végezetül ízlés szerinti rumot is hozzáadhatunk, de e nélkül is rendkívül finom az elkészült almapuncs.

Az almánk másik felét kockázzuk fel és tegyük a bögrébe, így tálaljuk a forró italt.

Recept forrása: akonyhaordoge.hu

Mit a cikk elején is említettük, ahány ház, annyi szokás és annyi féle ízlés. Így nyugodtan kísérletezz és változtass az arányokon is. Ha pedig más különlegesség is érdekel, akkor például itt olvashatsz a majdnem feledésbe merült Mecseki Itókáról és annak történetéről.