Kósa Lajos és sofőrje felváltva mehettek a vesztegetési pénzért

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője és frakcióvezető-helyettese szombati online sajtótájékoztatóját követően dokumentumokat juttatott el szerkesztőségünkhöz, melyből kiderül, hogy a csengeri örökösnő 68 millió forint vesztegetési pénzt továbbíthatott Kósa Lajosnak.

A képviselő szerint alkotmányos pénz, azaz vesztegetési költség lehetett az a 68 millió Forint, amit a csengeri örökösnő Sz. Gáborné továbbított Kósa Lajosnak, ami 10 tételben érkezett meg a Kiskun Tender Kft.-n keresztül. Erről a megküldött dokumentumok szerint bizonyíthatóan tudomása volt, a mind a nyomozóhatóságnak, mind pedig az ügyészségnek. Mindezek ellenére Kósa Lajost nem hajlandóak kihallgatni.

Csárdi birtokába került egy nyomozóhatósági irat, melyben az alábbi szerepel:

„Elmondása szerint Kósa Lajos megkérte Sz. Gábornét hogy egy uniós projekt kapcsán járó pénzösszeget utalhassanak Sz. Gáborné számlájára, mert Kósa Lajos a pozíciója miatt nem kérheti a saját számlájára. Elmondása szerint Kósa Lajos megkérte őt, hogy a könyvelés miatt írja alá, hogy ez az összeg kölcsön és hivatkozzon az örökségére. Kósa Lajos és sofőrje felváltva mentek pénzt felvenni Sz. Gábornétől több részletben.”

A képviselő szerint nagyon komoly korrupciógyanús ügyről van szó. Kósa Lajos így kaphatta vissza a szerinte neki járó EU-s pénzeket. Tehát a rendőrségnek bizonyíthatóan tudomása volt Kósa Lajos érintettségéről, mégsem szerepel Kósa Lajos neve sehol a vádiratban. Annak ellenére, hogy a csengeri örökösnő védője többször indítványozta, hogy Kósát legalább tanúként kihallgassák. Az ügyészség viszont kifogásolta, hogy Kósát tanúként hallgassák ki.

Ezért további írásbeli kérdést intézett Polt Péterhez, a legfőbb ügyészhez, valamint a belügyminiszterhez, hogy kiderüljön: folyik-e ez ezekben az ügyekben eljárás, valamint, hogy az ügyészség miért nem teljesítette hivatali kötelezettségét.