Sikeresen landolt a Perseverance a Marson

Csütörtökön 21:55-kor 7 percnyi marsi légkörben való ereszkedés után sikeresen landolt a NASA Perseverance nevű marsjáróra, és a rajta levő Ingenuity nevű helikopter – írta a NASA. A két masina feladata a következő években életnyomok után való kutatása, és kőmintázatok gyűjtése lesz. A tervek szerint küldetésük 2030 környékén fejeződik be, amikor amerikai, és európai együttműködéssel visszahozzák őket a Földre.

A Mars 2020 küldetés még tavaly július 30-án indult a floridai Cape Canaveral Space Force bázisról. A „kis” marsjáró egy 1026 kilógrammos autó nagyságú rover. A rajta utazó Ingenuity pedig egy 1,1 méteres helikopter, amely célja, hogy bemutatassa, hogy lehetséges a repülés a Mars vékony légkörében. Emellett légi felvételeket is készít a vörös bolgyó felszínéről a néhány száz méteres útjaival.

A landolás után megérkezett a Perseverance első képei is, amelyeket meg is osztottak Twitteren.

A sikeres landolás után a következő napok, hetek a Perseverance teszteléséről és műszereinek bekapcsolásáról szól. Ezt követi majd az Ingenuity helikopter leválasztása.

A kutatók szerint a Jezero-kráterben és környékén három eltérő környezet van, amelyen a Perseverance ősi életnyomok után tud kutatni. Egy ősi tóparton, egy ősi folyódetánál, és egy síkság ősi hőforrásnak nyomainál.

fotó: NASA/Bill Ingalls