Orbán Viktor: mindannyian Müller Cecília kezében vagyunk

A miniszterelnök szokás szerint ismét interjút adott a Kossuth Rádióban, amiben kijelentette: megérkezett a harmadik hullám és egy veszélyes pillanatban vagyunk, mivel megérkezett a vakcina, mindenki szabadulna, de újra emelkedik a fertőzöttek száma.

Szerinte ha az oltások gyorsabban lesznek és többen regisztrálnak oltásra, akkor életeket lehet menteni és hamarabb jöhet az újranyitás. Az is elmondta, a magyar egészségügy kiválóan vizsgázott és bírni fogja a harmadik hullámat, akár 20 000 fertőzöttet is képesek lennének ellátni.

391 821 legalább egyszer beoltott személy van jelenleg a miniszterelnök szerint, de márciusra elejére 1 225 000 főre emelkedhet ez a szám, áprilisra 2 582 000 főt olthatnak be, azaz gyakorlatilag mindenkit beoltanak húsvétig, aki regisztrált az erre létrehozott felületen.

Azt is elmondta, az oltás előtt ismertetik, milyen típusú vakcinával tudják beoltani a pácienst, de ha azt nem fogadja el, akkor sem esik ki a regisztráltak köréből.

A kínai vakcina ügyében Orbán Viktor azt mondta: „mindannyian Müller Cecília kezében vagyunk”, azaz még zajlik a szakemberek által a vakcina vizsgálata.

A nemzeti konzultáció kapcsán sort kerítettek az ellenzék kritizálása, de azt is elmondta a miniszterelnök, hogy akármi lesz a konzultáció eredménye, attól a felelősséget a kormány fogja vállalni. Az elhangzottak szerint egy nap alatt 120 ezren töltötték ki a kérdőívet.