LMP: az alapellátásban dolgozó orvosok béremelését ne sumákolja el a kormány

A háziorvosi, házigyermekorvosi és fogorvosi praxisokban dolgozó orvosok csak akkor kapják meg a korábban megígért béremelésüket, ha praxisközösségekbe tömörülnek, amely kényszerhelyzet elé állította őket – közölte Schmuck Erzsébet pénteki online sajtótájékoztatóján.

Az alapellátsában dolgozóknak február végéig kell nyilatkozniuk, hogy belépnek-e egy választott praxisközösségbe. Ha ezt nem teszik meg, akkor a fizetésemelésnek legfeljebb 30 százalékát kapják meg. Viszont ha mégis belépnek, nem tudják, hogy mire számítsanak és mivel jár majd ha ezt, vagy azt a formát választják.

Az LMP országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy közel 900 betöltetlen praxis van Magyarországon, ami 52-vel több, mint januárban volt. Az új szabályozás alapján legalább 5 háziorvosi szolgálatnak kell összefognia területi alapon. Ezt vidéken pedig helyenként lehetetlen összehozni. Sok helyen már most sincs ellátás – fejezte ki aggodalmát Schmuck Erzsébet. A mélyszegény területeken előfordul, hogy egész települések maradnak háziorvos nélkül, és ezt a helyzetet a járvány újra felszálló ága csak még tovább nehezíti.

Az LMP ezért felszólítja a kormányt, hogy a beígért béremelésüket a kormány ne kösse semmilyen feltételhez, ugyanis a háziorvosok nélkülözhetetlenek a tömeges oltáshoz.

A képviselő hozzátette, hogy a praxisközösségekbe való belépés önkéntes alapon történjen. Emellett pedig a kormány mindent tegyen meg azért, hogy az oltási-koordináció a háziorvosok számára a legkiszámíthatóbb legyen, és kapjanak meg minden segítséget, hogy hatékonyan tudják végezni munkájukat.