Az NNK vizsgálata alapján megfelel a kínai vakcina

Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki online tájékoztatóján jelentette be, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálata alapján a kínai Sinopharm-vakcina megfelel a gyártói leírásnak. Közölte, hogy a magyarországi felhasználásának megkezdéséhez az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet engedélye van már csak hátra.

Müller emlékeztetett, hogy 275 ezer embernek elegendő Sinopharm-oltóanyag érkezett Magyarországra kedden. A vakcinát és annak összes dokumentációját az NNK immunbiológiai készítmények minőségellenőrzési főosztálya vizsgálta meg, az eredményről pedig pénteken értesítették a vakcinák hazai felhasználását engedélyező gyógyszerészeti intézetet. Azt tervezik, hogy ha az OGYÉI is jóváhagyja az alkalmazását, elkezdődhet a kínai oltások beadása.

Orbán Viktor még péntek reggel a Kossuth rádióban azt mondta a Sinopharm-vakcina ügyében, hogy “mindannyian Müller Cecília kezében vagyunk”, azaz még zajlik a szakemberek által a vakcina vizsgálata. Emellett azt is közölte, hogy az oltás előtt ismertetik a pácienssel, hogy milyen típusú vakcinával tudják beoltani. Ha azt a páciens nem fogadja el, akkor sem esik ki a regisztráltak köréből.

fotó:MTI/Mónus Márton