Gyurcsány: a legjobb dolog ami történt, hogy megszületett Orbán ellenzéke

A DK elnöke az évértékelőjében többi között a koronavírusról, a Fideszről és az ellenzéki összefogásról is elmondta véleményét. Beszéde után pedig Niedermüller Péter „átadta” az idei köztársaságért díjat.

Gyurcsány Ferenc szombaton tartotta évértékelőjét, de a járványhelyzet miatt, ezt csak online láthattuk. Beszédét a tavalyi év legnagyobb tragédiájával kezdte, a koronavírussal.

A tavalyi év főszereplője a város és a védekező ember

Gyurcsány egy filmhez hasonlította a járványt amelyben mindenki várja, hogy a film végén a jó győzzön, de tavaly ez nem történt meg. Viszont amennyire nehéz volt 2020, szerinte annyira kell büszkének lenni az emberiségre, hiszen:

„Az emberen kívűl nincs olyan faj, ami nem került volna a kihalás szélére egy ilyen vírustól.”

Emellett hangsúlyozta, hogy merjünk méltósággal tekinteni az emberiségre, hiszen a legnagyobb kihívásokkal szemben is fantasztikus dolgokra vagyunk képesek.

Ez a fránya ellenzék politikai vitát csinál még a vírushelyzetből is!

Vírusból politikába csöppentünk, de mégis hogyan? A DK elnöke sérelmezte, hogy a kormány azzal kampányol minden ellenzéki politikus ellen, hogy ők a járványból, és az oltásokból is csak politikai vitát csinálnak. Kérdésére, az volt a válasza, hogy a politika a közös életünk intézéséről szól, és a vírus az életünk része lett, ezért beszélni kell róla.

Felhozta Orbán Viktor hasonlatát, hogy a vírus elleni küzdelem, az olyan mint a háború. Vagyis az embereknek tudnia kellene róla minden adatot, és minden lehetőséget. – vélelmezte Gyurcsány. Szerinte ezeket nem kapjunk meg. Nem szembesíti a kormány az embereket a vírushelyzet dillemáival és statisztikáival, – ezzel utalva a kormányzati koronavírus adatközlésére, ami igen szegényes – az állam pedig gyermekként kezeli a népet.

„Mi gyermekei vagyunk a hazának, de nem vagyunk gyermekei a kormánynak.”

Gyurcsány egy hosszas metaforával taglalta, hogy a kormány csak irányítja az embereket, mint anya vagy apa a gyermekét, pedig nem erre van szüksége. Szerinte jó lenne ha az állam partnerként tekintene az országban élő emberekre, és nem egy gyerekként, amit nekik irányítaniuk kell.

Picit lopnak, picit csalnak, de tudnak kormányozni.

Gyurcsány szerint sokan azért nem szavaznának az ellenzéki összefogásra, mert a Fidesz-KDNP már 10 éve vezeti az országos, vagyis tudják kormányozni az országot. A Fidesz eddig egy általuk kreált ellenség ellen szították a népet, és a saját ellenségük ellen tettek lépéseket. A járvány viszont nagyon is valóságos.

„Az ellenség most nem az általuk kitalált valami hanem a valóság – elszoktak attól, hogy valóságos problémára valóságos megoldást találjanak.”

Rámutatott, hogy a kormány járvány ellen hozott döntéseiben mutatkozik meg leginkább a problémamegoldó készségük hiánya. Az állam egymásra építette ellentmondó lépéseiket, és nyilatkozataikat.

Két kérdés maradt: oltassunk? És mivel?

A DK elnöke szerint a helyzet nagyon világos az első kérdéssel kapcsolatban: Oltassa be magát mindenki. Aki pedig kételkedik, az higgyen a világ tudományos közösségében ami azt mondja, hogy a beoltatásnak kisebb a kockázata, mint aki nem oltatja be magát.

oltatni oltatni oltatni, ezt javasoljuk mindenkinek.

Nem szabad politikai kérdést csinálni abból, hogy melyik ország vakcinája jó. Ezt független intézményeknek kell eldönteniük. Szerinte egy dologhoz kell ragaszkodni: csak az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákat fogadjuk el.

A háttérben ott egy másik küzdelem

Gyurcsány az egyetemek elfoglalását és azok privatizációját is aggasztónak tartja. Szerinte mind kormányközeli emberek kezébe kerülnek, amellyel megszűnik az egyetemek szellemi sokszínűsége, és szabadsága. A kormány célja, hogy az általuk preferált ideológiai és szellemi börtönökké változtassák az egyetemeket – közölte az elnök. Ez a harc a Tudományos Akadémiával, és a CEU-val kezdődött.

Kritizálta azt is, hogy a kormány nem képes arra, hogy hogyan kezeljük a 21. századdal járó előnyöket, ugyanis az állam csak a múlt sebének a gyógyításával és a nemzet örökségének a továbbvitelével törődik. Ezzel Gyurcsány szerint sincs baj. A baj az, hogy a kormány nem képes a következő lépések megtételére. Kiemelte, hogy a haza sikere a mai nap cselekvésén, és a holnapra való felkészülésen alapszik.

„a kormány a jövő építése helyett a múlt fogságában él.”

Gyurcsány felszólította a kormányt: ne szóljanak bele az emberek életébe, hogy kiket szeressenek, ugyanis az ember boldog akar lenni, amihez szabadság kell. Kijelentésével többi között az alaptörvény kilencedik módosítására utalt ezzel, amelyben meghatározták, hogy az apa férfi, az anya nő. (Ezzel kapcsolatban volt egy vitánk Dúró Dórával, és Bősz Anettal.)

Visszataszítónak, és istentelennek nevezte a Lengyelországban bevezetett abortuszszabályozást, és sírószobák kialakítását. Szerinte ha a keresztény szeretet ilyen a mai világban, akkor nem csoda, hogy egyre kevesebb ember vallja magát kereszténynek. Kritizálta az orosz ellenzéki politikus Alexej Navalnij mérgezését is.

Pozitív vol. 2020

Nehéz év volt 2020, de történtek pozitív dolgok is Magyarországon. Első, és legfontosabb ilyen esemény Gyurcsány szerint az ellenzéki összefogás megszületése volt.

„Legjobb dolog ami történt, hogy megszületett orbán ellenzéke. Hosszú időbe telt, de sikerült.”

Gyurcsány rámutatott, hogy Magyarországon régóta nem demokratikus versengés van, hanem egy autokratikus, diktatórikus rendszer elleni küzdelem, amely ellen csak egy összellenzéki politikai erővel lehet fellépni. Dícsérte, hogy az ellenzéket nem egy ember hozta össze, hanem egy közös felismerés miatt alakult meg. Büszkének kell lenni szerinte arra is, hogy hivatalosan csak 5 hónapja találkoztak először az ellenzéki pártok, és azon a találkozón nem vitatkoztak, és nem is szivárogtattak ki információkat. Iszonyatos munka fog ránk várni, de ha így folytatjuk végig fogunk menni az úton – fejezte be monológját.

Pozitív jelnek vette Gyurcsány azt is, hogy tavaly novemberben megválasztották Joe Bident az Egyesült Államok elnökének. Szerinte ez az előszele annak, hogy megbuknak a Trump, és Orbán szerű nacionalista, populista politikusok.

Új köztársaságért alapítvány díjátadó

A rendezvény végén Niedermüller Péter bejelentette az idei köztársaságért kitüntetés díjazottját, amelyet idén az egészségügyi dolgozók kaptak.

Niedermüller, és Gyurcsány egy rövidebb beszédben fejezte ki köszönetüket az EÜ dolgozók felé.