Ismeretlen hazaiak 1# – a Mecseki Itóka egyenesen Pécsről

A Mecseki Itóka

Megannyi ismeretlen hazai termék van, aminek létéről sokan nem is tudnak. Most ezeket mutatjuk be legújabb sorozatunkban, ami talán a karácsonyi ajándéklista összeállításában is segítség lehet, de év közben is bátran adható ajándékba egy Mecseki Itóka. Ráadásul ebben a vészterhes időszakban kifejezetten fontos, hogy támogasd a hazai termékeket azok megvásárlásával.

A Mecseki itóka története röviden

Geiger Kálmán friss diplomás gyógyszerészként 1925 körül érkezett Pécsre, ahol haláláig nagy köztiszteletnek örvendett. Társával Pécs főterén a Széchenyi téren üzemeltették az „Aranya sas” patikát. 1933-ban megalkotott likőr egy felhívásnak köszönhetően születhetett meg, ugyanis a Dunántúl című pécsi napilapban egy felhívást tettek közzé olyan, a Baranya megyei városra jellemző, mecseki gyógynövény-kivonatokat tartalmazó likőrkülönlegesség gyártására, amely forgalmazása révén hozzájárulhat a város idegenforgalmának fellendítéséhez.

A Mecseki Itóka korábbi plakátja

A pályázaton végül Geiger Kálmán készítménye került ki győztesként, akkor még Mecseki Gyógyitóka néven, amit később Zsolnay díszkulacsban el is kezdtek forgalmazni, és 1937-re egy olyan sikeres különlegességnek számított, ami miatt megalkotója fel is hagyott a gyógyszerészettel.

A Mecseki Gyógyitóka nem régóta van forgalomban. Általában a Zsolnaygyárban készült, és Pécs látképével ellátott ízléses kulacsokban árulják kisebb-nagyobb mennyiségben. De ma már olyan a kereslet az italkülönlegesség iránt, hogy nagyobb mennyiségben is vásárolják. A helyzet az, hogy a Mecseki Gyógyitókának alig kellett külön reklám. Mert az mindenütt saját maga tört utat a közönség ízléséhez.

Dunántúl, pécsi napilap, 1937. augusztus 26.

A likőr felemelkedő pályáját végül az oroszok bevonulása törte meg és 1949-ben leállt a gyártása. Geiger családjával 1956-ban Németországba menekült azután, hogy vagyonának elkobzását követően Pécsről Budapestre egy Rákóczi úti kislakásba kényszerült, meg végül már gyógyszerész-segédként sem engedték dolgozni.

A likőr egykor és ma

A Mecseki Itóka üvege és címkéje napjainkban

Az egykor Pécsen és Budafokon gyártott likőr 38%-os volt, alapanyagát a fűszerkivonat és a zöld dió kivonata adta. Jelenleg az Zwack Unicum kezdte el újra gyártani, ahová az itóka receptje a második világháborút közvetlenül megelőző időkben került a cég birtokába.  Számos gyógynövény mellett a négy legmeghatározóbb összetevője a borókabogyó, a kamillavirág, a gyömbér és az enciángyökér. Az ital 1968 óta élvez védjegyoltalmat.

Ma is az eredetivel szinte azonos címkével, a pécsi „öttemplommal” jelenik meg. A 2015-től újra gyártott itóka alkoholtartalma 33%, színe inkább sárgásabb, utóíze kamillás. Nagyon kellemes az ízvilága, szinte bármikor fogyasztható és tökéletes ajándék lehet szinte bárki számára. Karácsony előtt még beszerezhető a Mecseki Itóka 🙂