fbpx

Az ország első cukrászdájának nyomában

Ha azt mondjuk, hogy az ország első cukrászdája, akkor a legtöbbeknek a Budai Várban, a Mátyás templom szomszédságában található Ruszwurm jut az eszükbe és több esetben valóban ezt a információt találhatjuk meg. A cukrászda 1827-ben kezdte meg működését, azonban nem ez volt az első az országban, aki édeségekkel várta a vendégeket. A történek kicsit régebbre nyúlik vissza és két szál találkozásából ismerhetjük meg a legelső, ma is működő cukrászda történetét.

Svájc és azon belül is Graubünden kanton már az 1900-as évek előtt is híres volt a cukrászképzéséről és megannyi tehetséges ember indult útnak a nagyvilágba, akik aztán később világszerte letelepedtek. Így történt ez Cristoph Caflisch esetében is, akinek a svájci hatóság 1866-ban öt évre állította ki a vándorkönyvét, azaz az akkori kor útlevelét. Innen először az akkor még Magyarországhoz Krassó vármegyében található Lúgosba ment, ahol 1868-ig dolgozott. A Temesvártól nem messze található, ma már Romániához tartozó településről Pécsre vezetett útja, ahol a szintén svájci származású Hügel József cukrászdájában kapott állást.

De a történet másik szála itt visszavezet majdnem a török hódoltságig, ugyanis Hügel cukrászdája közel sem ekkor kezdte meg működését. Az akkori Fő utcában, amit ma Király utcának neveznek, már egy 1695-ös összeírásban szerepelt az az épület, ahol a cukrászdát végül 1789-ben megnyitja Sziebereau Ágoston.

Korabeli kép a Caflisch cukrászdáról

Ezen feljegyzés alapján tehát elmondható, hogy a pécsi cukrászda már 38 évvel korábban megnyitotta kapuit a budapesti Ruszwurmmal szemben, így vélhetően ez lehet az ország első cukrászdája. A baranyai hely azonban nem a megnyitásakor lett híres, hanem amikor Cristoph Caflisch, azaz Caflisch Kristóf 1879-ben megvásárolta elődjétől az üzemet. Ettől fogva egészen napjainkig is a Caflisch nevet viseli a Király utcai cukrászda ami később már közösségi kávézóként is működött a pécsiek örömére. A története viszont itt közel sem ér véget.

1945-ben államosították, a szocializmusban pedig Éva cukrászdává nevezték át, amit 1988-ig meg is tartottak, amikor a család engedélyével ismét az 1879 óta meglévő nevét visszakapta.

Caflisch cukrászda Pécsen a Király utcában
A Caflisch cukrászda napjainkban Pécsen a Király utcában

2009 és 2011 között a cukrászda bezárt, majd 2011-ben egy felújítást követően megnyitotta kapuit és a mai napig várja vendégeit. A cukrászda asztalain lévő étlap szerint elsősorban a házi krémes és a trüffeltorta az, ami minden nap végére elfogy és a vendégek kedvence. Az épületben található cserépkályha mellett kellemesen el lehet tölteni az időt akár egy borús napon is, kellemes időben pedig a sétálóutcába kinyúló teraszon élvezhetjük az ízletes süteményeket.

Calfisch cukrászda

Cím: Pécs, Király utca 32.

Képek: Caflisch cukrászda Facebook oldala

Legfrissebb videók

“Sokszor hiszik azt, hogy a sérülteket pátyolgatni kell, pedig nem” – Nem Adom Fel Kávézó (videó)

A fogyatékossággal élők integrálása fontos misszió, amelynek a Nem Adom Fel Kávézó az egyik alappillére Budapesten.

A melegek egy politikai játszma gyalogjai (videó)

Károly és Gábor 12 éve egy pár. Imádják Magyarországot, de az utóbbi idő történései miatt inkább elköltöznének. Videó.

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
748követőkövető
7követőkövető
2,140feliratkozóFeliratkozás

Választás 2022

Legfrissebb cikkek