Első lemezét mutatja be a pécsi daydreaming twins – interjú

Csak 2020. februárjában kezdték meg a közös munkát, de már nyáron megnyerték a Fishing on Orfű tehetségkutatóját és ezzel lehetőséget kaptak, hogy fellépjenek a fesztiválon. Bár a vírushelyzet miatt az esemény elmaradt, első albumuk mostanra elkészült, melyben kizárólag saját verset és szövegeket adnak elő. Az indulásról, a most megjelent albumukról és a jövőbeni terveikről beszélgetünk városukban, a Pécsi Székesegyház tornyainak árnyékában.

Ti saját verset és szövegeket dolgoztok fel és adtok elő. Mi volt hamarabb a vers vagy a zene?

Pap Kristóf: Alapvetően én felelek ezért a szekcióért, a versekért meg a dalszövegekért. Az első próbálkozás az volt, hogy Dávid megnézte az egyik versemet és arra kitalált egy dallamot, ami nagyon jól sikerült. Az esetek többségében is úgy működik hogy én megírom a szöveget külön, feltöltöm a közös tárhelyünkre és Dávid összerakja a zenét, majd megmutatja nekem, hogy ez lett belőle. És akkor mindig van rajta valami csiszolás még. A dallamra egy-két szótagot hozzá toldani, vagy éppen kihúzni. De volt már fordított verzió is, amikor nekem kellett dallamra szöveget írni. Így működik körülbelül.

Dargó Dávid: Ez érdekes folyamat volt. Az albumon 12 szám lesz szerintem 5-6 számnál működött úgy a dolog, hogy a Krisi szövegeire pont össze tudtam rakni egy olyan dallamot, ami tökéletesen passzolt, viszont az esetek többségében azért ez nehéz, utólag szoktuk machinálni kicsit. A jövőben azt tartom valószínűnek, hogy a dallam fog előbb elkészülni és utána a szöveg, mert ez egy érdekes és különleges dolog volt, hogy így sikerült a dalokat összehozni és ennyire ráéreztünk.

Ti ezzel is foglalkoztok a hétköznapi életben, vagy egyelőre csak hobbi szinten űzitek?

Dávid: Hobbiként indult, régen tanultam gitározni zenesuliban. Viszont azt már kb. 16 évesen abbahagytam és azóta abszolút nem foglalkoztam ezzel komolyabban. Februárban merült fel, hogy valamit össze kéne hozni. 

Kristóf: Így volt körülbelül. Én tisztán emlékszem, hogy tavaly egy pénteki sörözésen került szóba jó lenne valamit jövőre elindítani. Én tudtam, hogy Dávid gitározik, ő meg tudta, hogy én írok szövegeket és lett ez a terv, hogy akkor 2020-ban megpróbálunk valamit összehozni. Nem gondoltam, hogy ilyen különleges év lesz az idei, másfelől meg jó, hogy ez az album létre tudott jönni az események árnyékában.Én történelem-földrajz szakos tanárként végeztem. Nem praktizálok, másfelé sodort az élet. Néhány helyen már megjelentem (Pannon Tükör, Irodalmi Jelen), de az írás egyelőre hobbi.

Csak saját verset és szöveget dolgoztok fel és ezt a kuriózumot meghagyjátok, vagy tervezitek mások szövegeit is feldolgozni?

Dávid: Ezt tartanánk mindenképp. Krisi elég termékeny író – van egy közös drive-unk, ahova folyamatosan töltögeti fel az újonnan készült műveit. Ránézésre szerintem van ott már pár albumnyi új szöveg, úgyhogy egy jó darabig el leszünk még azok mazsolázgatásával.

Mondtátok, hogy ebben az évben próbáltátok ki ezt a formációt, de ebben ténylegesen ketten vagytok, vagy mások is segítik a munkátokat? Az új albumon például néhány dalotokat Bali Gabi kíséri majd csellón.

Dávid: Mi ketten vagyunk csak. De így van, megkértük pár barátunkat hogy működjenek közre, például, ahogy mondtad, Bali Gabit illetve még Harsányi Mikit érdemes megemlíteni, ő szintivel segíti az albumot jó pár dalban. De alapvetően mi ketten alkotjuk a formációt.

Kristóf: Elsősorban csak az albumon lesz ez a négyes, azonban jó lenne, ha akár koncerteken is összeállna a banda.

Mielőtt rátérnék az albumra, említsük meg a Fishing on orfű tehetségkeresőjét, ahol ti kaptátok a legtöbb szavazatot. Mit szóltatok az eredményhez? Meglepett?

Kristóf: Nagyon. 

Dávid: Amikor közzétették a felhívást, hogy lehet jelentkezni a tehetségkutatón, akkor még kb. pár számunk volt csak kész, nem is volt felvéve normálisan egy se. A határidő meg annyira szűkös volt hogy, kiválasztottunk gyorsan egy számot, ami a legjobban kész volt, aztán Harsányi Mikinél felvettük, mert neki volt valamennyire profi mikrofonja. Azt másnapra ő összevágta, rászintizett és a mondhatni nem végleges és profin felvett anyag lett elküldve a zsűrinek. Számunkra ez nagyon jó visszacsatolás volt, hogy ez alapján is be tudtunk kerülni a zsűri által kiválasztott top 10-be.

A közönségszavazás meg úgy gondolom, hogy a zenekarok kezében van, hogy ki mennyi embert tud mozgósítani, de nekünk a cél a zsűri általi top 10 volt.

Bár a Fishing on Orfű az idén elmaradt, de titeket mennyi helyre hívnak? Ez a fajta stílus, fogalmazzunk úgy, hogy nem túl populáris.
Kristóf: Az elején még inkább nekünk kell keresni azokat az embereket akik felelősek a szervezésért. Most pont az albumbemutató koncertet szervezzük az Orfűi Malmokba. De megkeresés még nem volt, ami érthető, mert nincs kint semmilyen hanganyagunk. De reméljük a jövőben ez is beindul.

Mit lehet tudni az új albumotokról? Nagyjából mikor kezdtétek el dolgozni rajta, mikorra körvonalazódott ki nagyjából az egész albumnak a felépítése?

Kristóf: Az első ötlet az volt, hogy ez EP lesz, úgy is volt a februári tervek alapján, hogy március-áprilisban kihozzuk, mert elég hamar elkészült az első három-négy szám. Az egy kisebb lélegzetvételű dolog lett volna. Már az elejétől kezdve volt egy belső igény arra, hogy ne egyesével hozzuk ki a számokat, hanem nagyobb, egységes, kompakt dolgot csináljunk. Viszont bejött a vírus-helyzet és az EP végül egy albummá érett. A karantén alatt sok új szám született, amikből végül tizenkettőt kiválasztottunk, ami belefért a koncepcióba. Az albumon az enyhítések után kezdtünk el dolgozni, mind stúdiózás szempontjából, mind klipeket felvenni.

Készült egy hagyományos értelembe vett videóklip. 

Kristóf:  Igen, a vizuális tartalom is baráti alapon működött, mert nem volt erre forrásunk. Az operatőr Szuromi Mátyás, akivel korábban is dolgoztam és nagyon tehetségesnek tartom. A szereplőink pedig amatőr pécsi fiatalok voltak, ismerősök és barátok. Nagyon hálásak vagyunk Katona Jenifernek, Jeszenői Rékának és Kasza Benedeknek az idejükért és hozzáállásukért, remek munkát végeztek. Nagyon jó hangulatban tudtunk dolgozni velük.

Ők mind pécsiek?

Kristóf: Igen, vagyis valamilyen szál mindegyiküket Pécshez köti.

És ezt pécsiként is úgy élitek meg, hogy kiemelkedő a városban a művészet?

Kristóf: Én azt mondom, hogy igen. Meg sokrétű. A zenei szektort szokták a legjobban kiemelni. Jó példa is a Made in Pécs Fesztivál, ahol amatőr zenekaroknak is biztosítanak fellépési lehetőséget. Többi mint 100-an léptek fel idén januárban – más városban nem biztos, hogy lenne ennyi jelentkező. A nemrégiben induló Pécs On the Stage is egy remek kezdeményezés szerintem. 

De zene mellett remek állandó és időszakos képzőművészeti kiállítások is vannak. Nagyon szeretem a filmeket így sokat járok moziba, főként az Apollóba. Hiánypótló a tevékenységük.

Ennek a városnak az elhelyezkedése és a történelme a fő erősségei. A Mecsek körülöleli a várost, ahol több mint ezeréves kulturális tevékenység nyomai találhatóak. A múlt itt jól pulzál össze a jelennel. Nehéz innen elmenni, de néha el kell, hogy aztán még jobb legyen hazatérni. Nagyon jó közeg alkotni. 

Visszatérve az albumhoz, azt írtátok hogy a többi zeneszám mögött is van a vizuális tartalom és hogy ezek mindegyike vissza kapcsolódik magához eredeti videokliphez. Maga az album, az kiad egy történetet, vagy ezt hogy kell elképzelni?

Kristóf: Igen az volt a megfontolás, hogy a képek alátámasszák, és kiegészítsék a zenét meg a szöveget. Mondhatnám azt is, hogy ez 12 videoklip, de a klasszikus értelembe vett klip az első számhoz készült. A többi 11 videós artwork pedig a klipet részletezi, bontja ki. És igen, az egész egy történetet mesél el, meg impulzusokat ad a zenéhez meg a szöveghez.

Ha már a történet folytatása szóba került, akkor nektek mi a tervetek a jövőre nézve? Van már elképzelés?

Dávid: A koncepció miatt még maradtak dalok, meg nem is akartuk túlzsúfolni az albumot – van már 5-6 darab kész szám, amik ebbe most nem fértek bele. Krisi szövegeivel még kiegészítenénk ezeket és akkor egy második albumként fogjuk tudni bemutatni. Ezen kívül van egy tíz perces számunk, ami egy hosszabb szöveget, egy történetet dolgoz fel, azt pedig egy külön EP-ként adnánk ki. 

Hallgasd meg a daydreaming twins teljes albumát itt: