Ennyit keres egy fizikai dolgozó Magyarországon

Gyári munkavégzés
Fotó: Pixabay

A harmadik negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 1855 forint volt, ami 17,4 százalékos növekedés az előző év azonos időszakában mért 1579 forinthoz képest – közölte a Trenkwalder.

A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder csaknem 7 ezer munkavállaló béradatait dolgozta fel az elemzésében.

Míg Észak-Magyarországon 1600 forint körül, a többi régióban 1700-1900 forint között alakul az átlagos fizikai órabér. Közép-Magyarországon és a fővárosban viszont az átlagos órabérek már meghaladták a 2500 forintot is.

A fogyasztói árindex csökkenésének köszönhetően  a béremelés üteme több mint egy év után újra előzni kezdte az inflációt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 12,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, vagyis a fizikai munkabérek reálértéke már mintegy 5 százalékkal nőtt a 12 hónappal ezelőttihez képest. Az előrejelzések alapján arra lehet számítani, hogy a következő negyedévekben tovább nő majd a fizikai dolgozók keresetének vásárlóértéke.

– mondta Hamrák Viktor, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatója.

A Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég ezzel egy időben több mint 60 nemzetközi cég magyarországi leányvállalatánál dolgozó, csaknem 500 középvezető béradatait vizsgálta meg. A 700 ezer és 1 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottaknál a béremelkedés mértéke 2023 harmadik negyedévében átlagosan 9,2 százalék volt az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Hajnal Péter, a Moore Hungary ügyvezető partnere a közleményben megjegyezte, hogy sok vállalkozásnál a megnövekedett költségek miatt a folyamatos működés biztosítása az elsődleges cél. A fogyasztói árindex fokozatos csökkenése mellett azonban várhatóan az év végére ebben a kategóriában is megkezdődhet a reálbérek fokozatos emelkedése – írja az MTI.

Mennyit jelent ez nettóban?

Egy hónapban átlagosan 168 órát dolgozunk, ha 21 munkanappal számolunk. Annak, akinek nincs 18 év alatti gyermeke és nem kap semmilyen adókedvezményt, annak a bruttó 2500 forintos órabére után 1662,5 forintot kap nettóban.

Ugyan így az Észak-Magyarországon mért 1600 forintos bruttó összeg nettóban 1064 forintot kap készhez.

Egy fővárosi fizikai munkás átlagosan 279 300 forintot keres, addig egy észak-magyarországi munkás 178 752 forintot kap készhez egy hónapban.