12 millióra büntették a Líra könyvkiadód, mert nem fóliáztak be könyveket

Fotó: Pixabay

Tizenkétmillió forintos fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Líra Kereskedelmi Kft.-vel szemben Budapest Főváros Kormányhivatala, amely erről csütörtökön tájékoztatta az MTI-t.

Azt írták, a kormányhivatal a cég által üzemeltetett könyvesboltokban vizsgálta a Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című kiadványok forgalmazási körülményeit.

A vizsgálat megállapította, hogy az érintett könyvek homoszexualitást jelenítenek meg, ennek ellenére a gyermekeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat, és forgalmazásuk sem zárt csomagolásban történt” – ismertették.

A kormányhivatal az elkövetett jogsértés miatt szabta ki a fogyasztóvédelmi bírságot, és kötelezte a céget a jogszerű forgalmazás biztosítására. A közleményben azt írták, hogy a gyermekek védelme érdekében Budapest Főváros Kormányhivatala minden esetben szigorúan fellép a jogszabályokat be nem tartó vállalkozásokkal szemben.

A közlemény arra nem tért ki, hogy a heteroszexualitást bemutató romantikus könyvek miatt milyen szankciót kaptak a vizsgált könyvesboltok.

Népszava megkereste Nyáry Krisztiánt a cég kreatív igazgatóját, aki úgy reagált a lapnak, hogy megkapták a határozatot, és minden rendelkezésükre álló jogi eszközt igénybe fognak venni a döntéssel szemben.