Fizetős és ingyenes autópályaszakaszok Magyarországon

Fizetős és ingyenes autópályaszakaszok Magyarországon

Most, hogy itt a nyár, egyre többen ülünk autóba. Akár az Adria, a Balaton, akár a Tisza-tó a cél, nem mindegy, milyen útvonalat választunk. Ha ugyanis díjköteles szakaszra érvényes autópálya matrica nélkül hajtunk fel, combos büntetésre számíthatunk. Nézzük csak a részleteket!

Hazánkban is vannak olyan útszakaszok, amelyeken e-matrica megváltása nélkül, zavartalanul utazhatunk. Nézzük meg példának az M4-es autóutat. Számos szakaszon ingyen utazhatunk, de például a Liszt Ferenc repülőtér és Üllő között, illetve az M0 és Abony között országos vagy Pest megyei, a Berettyóújfalu és a román határ (Nagykereki) között pedig országos vagy Hajdu-Bihar megyei úthasználati jogosultsággal vehető igénybe. Ahogyan az M4 autópálya fizetős szakaszai, úgy a többi fő vonal esetében is jó tisztán látni, mielőtt strandfelszereléssel megpakolva kocsiba ül a család.

Ingyenes útszakaszok

Magyarországon a 2022. február 18-tól a hatályos rendelet szerint az alábbi utak használatáért egy forintot sem kell fizetnünk, miközben a jó aszfaltminőséget, a gyors haladást, gyakran a többsávos közlekedéskényelmét élvezzük:

  • M0: az 1-es számú főút és az M5-ös autópálya közötti szakasz, az M4-es autóút és az M3-as autópálya közötti szakasz, valamint a Megyeri híd (a 2-es számú főút és a 11-es számú főút közötti szakasz),
  • M30: Miskolc-dél és Miskolc-észak csomópontok közötti szakasz;
  • az M31-es autópálya;
  • M4: Vecsés-Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza;
  • az M44-es autóút;
  • M60: Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58-as és 5826-os számú utak között;
  • az M8-as autópálya;
  • az M80-as autóút;
  • M9: 6-os számú főút és az 51-es számú főút közötti szakasza, az M9-es autóút (61-es számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza.

Fizetős autópályák és autóutak

2022. január 1-től a 62/2021. (XII. 22.) ITM rendelet alapján az e-matrica rendszerben két útszakasz válik díjkötelessé. Ezek a következők:

  • az M30-as új szakasza, a Miskolc és Tornyosnémeti közötti gyorsforgalmi út, valamint
  • az M85-ös autóút Sopron-kelet és Sopron-észak közötti szakasza.

Jelentősen nőttek a bírságok

Sosem voltak olcsók, de idéntől különösen mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha lejárt, járművünknek nem megfelelő típusú autópálya matricával, netán úthasználati jogosultság nélkül fennakadunk egy ellenőrzésen. A személygépkocsik D1 kategóriájában az alap pótdíj 60 napon belüli fizetés esetén 18.750 Ft, ami a fizetés elmulasztása esetén már 74.970 Ft-ra nő. Ezt nevezzük emelt pótdíjnak.

Ugyanígy, a D1 kategóriában maradva, a pótdíjkülönbözet mértéke is emelkedett. 2023-ban 60 napon belüli megfizetés esetén 9.440 Ft, azon túl viszont már fizetve 37.800 Ft.

Ha pedig véletlenül fizetős szakaszra hajtunk fel, 60 percig megvásárolhatjuk még a szükséges e-matricát. Ilyenkor álljunk ki az első pihenőnél, és vásároljuk meg az e-matricát az autopalyamatrica.hu oldalon. Utána már mehetünk is tovább!