Gianni: „Európa elvesztette a valóságérzékelését, és egy bábu lett a világhatalmi játszmában, ahol az Egyesült Államok érdekei érvényesülnek”

Gianni Annoni a Mandinernek adott interjút, amiben szóba került a vendéglátás helyzete, az identitás, a világpolitika és persze a gasztronómia is.

Gianni szerint a pandémia csak a kezdet volt, a háború és a gazdasági válság azonban hosszú távú következményeket von maga után.

„Nem vagyunk naivak: tisztában vagyunk azzal, hogy sokan nem fognak étterembe járni a nehéz gazdasági helyzet miatt”

– fogalmazott az üzletember, egyben mindenkit arra kért, hogy aki teheti, ne az étterembe járásról, hanem inkább a külföldi utazásról mondjon le és így segítse a Magyarországon működő éttermeket.

Abban továbbra is bízik, hogy a házhozszállításra megmarad az igény. A külföldi turistáknak pedig szerinte most kifejezetten előnyös a forint árfolyama. Pozitívnak, hogy az energetikai átállás felgyorsult és egyre többen szerelnek fel napelemeket.

Szerinte az újonnan megválasztott jobboldali olasz kormánnyal az ország jobb kezekbe került, mint az utóbbi időben bármikor. Azt viszont hibásnak tartja, hogy embereket politikai oldal szerint ítélnek meg.

„Borzalmas, hány embert vezérel a rosszindulat, és mennyien akarnak másokat beskatulyázni, miközben egy jobb- és egy baloldali ember ugyanúgy lehet jó ember. Eljutottunk oda, hogy nem mondhatsz ki igazságokat vagy azt, amit gondolsz a világról”

fogalmazott, majd példaként említette, hogy tömegével érkeznek szerencsétlen sorsú emberek Európába, akik végül itt sokkal rosszabb körülmények között élnek, például a híd alatt laknak, de ez a probléma a szőnyeg alá van söpörve.

Hozzátette, hogy ő vendéglátós és a háza mindenki előtt nyitva áll, ettől viszont még jobboldalinak vallja magát.

A nagypolitikára rátérve kifejtette, hogy a nyugati politikai elit már nem foglalkozik az emberek véleményével és már nem a népért vannak.

„Európa elvesztette a valóságérzékelését, és egy bábu lett a világhatalmi játszmában, ahol az Egyesült Államok érdekei érvényesülnek”

A vendéglátással kapcsolatosan elmondta, hogy továbbra is jelentősen emelkednek az árak és várhatóan lesznek olyan alapanyagok, amiket nem tudnak a termelők eladni, ők pedig beszerezni. Ehhez át kell majd nézni az étlapot és ha egy étel árszempontból átlépi a tűrési küszöböt, akkor le fogják húzni onnan.

„Szerintem el fogunk mozdulni abba az irányba, hogy hagyományos, jó alapanyagokat kínáljuk majd jó áron.”

Az éttermek bezárását nem tartja jó ötletnek, vész esetén legfeljebb azon gondolkozna el, hogy csak a leg­forgalmasabb négy napon legyenek nyitva a kisebb energiafogyasztásért.

A saját éttermeiben egyelőre nem tapasztalnak változást, decemberre folyamatosak a foglalások. Itt az ünnepek alatt a magyar és olasz hagyományokat is tartják, a két ország ételeit kombinálják.