Újabb részletek derültek ki a korrupt minisztériumi főosztályvezetőről

Egy minisztérium főosztályvezetője – többek között – magyar állami forrású támogatásokkal kapcsolatos előkészítő, koordináló tevékenységet végzett. A hivatalos személy ennek keretében rendszeres kapcsolatot tartott fenn egy Veszprém megyei szálloda tulajdonosával, egy budapesti uszoda ügyvezetőjével és egy vidéki polgármesterrel.

A vádirat lényege szerint a hivatalos személy a neki és a családtagjainak juttatott jogtalan előnyökért cserébe, több alkalommal biztosította a támogatást kérő szervezetek vezetőit arról, hogy a hivatali pozíciójából eredő lehetőségeit kihasználva közreműködik abban, hogy az államtitkársághoz benyújtott támogatási kérelmeiket elfogadják.

A hivatalos személy a támogatások gördülékeny intézéséért cserébe 2020 és 2021 között különböző jogtalan előnyöket kért és fogadott el, így többek között ingyenes golfklubtagságot, évente többször luxus golfhétvégéket, uszodabérleteket, valamint egy 600.000 forint értékű futópadot.

Utóbbi megvételéhez a főosztályvezető – az államtitkárság szervezetének megtévesztésével és a támogatás valódi céljának elfedésével – maga szerzett költségvetési támogatást az őt megvesztegető alapítvány vezetőjének.

A nyomozó főügyészség a korrupciós bűncselekmények miatt indult ügyben 2021-ben több összehangolt bűnügyi akciót hajtott végre a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség részvételével.

Ezen nyomozati cselekmények során az ingyenes juttatásokat bizonyító okiratokon kívül lefoglalásra került 26.000.000 forint készpénz és a futópad is.

A főügyészség a hivatalos személyen túlmenően további öt személy ellen emelt vádat hivatali vesztegetés elkövetése miatt, akik közül hárman a támogatásban részesülő gazdálkodó szervezetek vezetői, míg a további két személy a vesztegetés elkövetéséhez nyújtott segítséget.

Vádiratában az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság ítélje valamennyi vádlottat szabadságvesztésre, pénzbüntetésre, és rendeljen el vagyonelkobzást az átvett és ígért vagyoni előnyökre.

A főügyészség egyebek mellett azt is indítványozta, hogy a bíróság hivatalos személyt végleges hatállyal tiltsa el a köztisztviselői foglalkozás gyakorlásától.

A videó a kutatáson készült: