Itt vannak a lengyel becsapódással kapcsolatos legfrissebb információk

Fotó: Maksym Pozniak-Haraburda/Unsplash.com

Még mindig nem tisztázott, hogy kinek a rakétája csapódott be Lengyelország területén, de egy biztos: ha Oroszország rakétája, ha az ukránok védelmi rakétája csapódott be, a háború soha nem látott közelségbe került a NATO tagállamokhoz.

Íme a szerda reggeli információk:

  • A NATO rendkívüli ülést tart délelőtt 10 órakor- tudta meg a TheGuardian.
  • A lengyel nemzetbiztonsági tanács (BBN) szerdán közölte, hogy 11:00-kor ismét ülésezik. 

A BBN jelenleg elemzi a parancsnokokkal, szolgálati vezetőkkel és szövetségesekkel eddig megkötött megállapodásokat

– mondta Jacek Siewiera , a BBN vezetője a Twitteren. A lengyel biztonsági tanács kedd este ülésezett először a sztrájk hírére.
  • Az egyébként NATO-tag Lengyelország elnöke szerda hajnalban kijelentette, hogy az országnak nincs konkrét bizonyítéka arra, hogy ki lőtte ki azt a rakétát, ami az ukrán határtól mindössze 6 km-re lévő lengyel gabonaüzemet talált el.
  • Joe Biden amerikai elnök szerint a rakétát valószínűleg nem Oroszországból lőtték ki .
  • Pekka Haavisto finn külügyminiszter szerda délelőtti sajtótájékoztatóján azt mondta, még nem lehet biztosan állítani, kinek a rakétája okozta két ember halálát Lengyelországban – írja a Reuters.
  • Szijjártó Péter külügyminiszter a hivatalos Facebook-oldalán azt mondta, Magyarország különleges kapcsolatot ápol Lengyelországgal, és „nagy aggodalommal” figyeli a lengyel fejleményeket.
  • Az amerikai elnöki hivatal, a Fehér Ház 37,7 milliárd dollár (mintegy 15 ezer milliárd forint) Ukrajnának szánt katonai, pénzügyi és humanitárius segítség folyósításához kérte a kongresszus felhatalmazását 2023. szeptember 30-ig. 

Mindeközben Oroszország tovább támadja Ukrajnát. Vitalij Kim , Mikolajiv kormányzója arról számolt be a Telegramon, hogy Ukrajna egyik napról a másikra 12 rakétát és kilenc Shahed-136 kamikaze drónt lőtt le a régiójában. Áldozatokról egyelőre nem tudni, de a vizsgálatok folyamatban vannak.