Ellenzéki harc Zuglóban: a polgármester szerint a DK fúrja az ott élők álmát

KÖzlemény jutatott el lapunknak Horváth Csaba, Zugló polgármestere, aki azt írta, hogy még egy héttel ezelőtt is a támogatásáról biztosította Zugló lakosait és a kerület vezetéséta Bosnyák térre tervezett új Városközpont megépítését előkészítő munkában a DK-s alpolgármester, Horváth Zsolt, aki most hirtelen 180 fokos fordulatot vett. A DK politikusának pálfordulását meglepőnek tartja, ráadásul az általa korábban még támogatott projektet hirtelen luxusberuházásnak tartja.

Nagyon fontos tisztázni, hogy nem az én luxusberuházásomról van szó, hiszen a Bosnyák tér rendbetétele már 30 éve várat magára és eddig Zugló valamennyi vezetése csak ígérgette azt. Szeretném emlékeztetni a DK politikusát arra is, hogy a 2019-es önkormányzati választás során közös ellenzéki választási ígéreteink zászlóshajója volt a Bosnyák tér rendbetétele: egy új, méltó városközpont felépítése, amely magába foglalja a megújított piacot, önkormányzatot és szakrendelőt és Zugló új főterét.

– rja Horváth Csaba a Jövő TV-nek eljuttatott közleményében.

Hozzátette, ha Horváth Zsoltnak a zuglóiak számára épülő új Bosnyák téri szakrendelő luxusberuházás, akkor felvetődik a kérdés: „ha a DK-nak a minőségi egészségügyi ellátás nem fontos, akkor szerintük mi a fontos? Luxus, hogy az emberek tisztességes szakrendelőben, tisztességes ellátáshoz juthassanak?”

Megjegyezte azt is, hogy amennyiben a DK nem támogatja, hogy folytatódjon az előkészítő munka, a fővárossal közös koncepció kidolgozása, akkor szerinte már idén 400 millió forint közvetlen kárt okoznak a zuglóiaknak.

Ezt, a kormánytól a Bosnyák téri szakrendelő megvalósítására már a számlánkra utalt forrást, vissza kellene ugyanis még idén fizetnünk. Ezt a pénzt az Egészséges Budapest programból kapja Zugló a Bosnyák téri új szakrendelő létrehozására. Ettől a pénztől elesnek a zuglóiak, ha a DK akadályozza a Városközpont előkészítését. Amennyiben nem használjuk fel a megadott koncepciónk alapján ezt a támogatást, akkor vissza kell fizetnünk.

Horváth Csaba szerint a jelenlegi koncepció ráadásul sokkal kedvezőbb Zugló számára, mert a Fővárosi Önkormányzattal közös teherviselésben valósítaná meg a Városközpontot.

Valójában a DK semmilyen szakmai érvet nem tud felhozni a zuglóiak nagy részének támogatását élvező Városközpont megépítésével szemben, ráadásul megtévesztik az embereket. A jelenlegi szavazás során ugyanis mindössze arról kell dönteni, hogy az önkormányzataink munkatársai elvégezzék a szükséges előkészítő munkát, a végleges koncepció kidolgozását, ami nem jár semmilyen plusz költséggel. Magam jelentettem be, hogy az elhúzódó válságok, a Covid-járvány és az energiaválság miatt ebben a ciklusban nem valósítjuk meg a Városközpontot, de kötelességünk azt előkészíteni, hogy a következő ciklusban megvalósulhasson.

A polgármester arra kéri a DK-frakció tagjait, hogy gondolják át döntésüket és ne fosszák meg a zuglóiakat a 400 millió forintos, egészségügyi fejlesztésekre költhető támogatástól.

Amennyiben továbbra is ragaszkodik megváltozott álláspontjához a DK zuglói alpolgármestere, úgy méltatlanná válik a zuglóiak képviseletére, döntésével komoly pénzügyi kárt okozva a kerület lakóinak. 

– zárta közleményét Horváth Csaba