Orbán Viktor szólt, hogy már nincs értelme a Nemzeti Konzultációnak

Éjszakába nyúlt az EU-csúcs, amelyen a miniszterelnök szerint megvédték Magyarország érdekeit. Mint fogalmazott: mentesítést harcoltak ki, így hazánk energiaellátása továbbra is biztonságban van, azaz a Nemzeti Konzultáció is értelmetlenné vált.

Orbán Viktor eddig az összes szankciós csomagot aláírta, az eddigi félelmeit, amiről a kiküldött konzultációs ívek szólnak, ma hajnalban nyugvópontra jutottak.

Megállapodtunk abban, hogy ha lesz is gázársapka Európában, az nem érinti majd azokat a hosszú távú szerződéseket, amelyek nélkül Magyarország gázellátása egyik napról a másikra ellehetetlenülne. Más szóval a gázársapka alól mentesítést kaptunk, így az nem veszélyezteti Magyarország biztonságos gázellátását.

– írta a közösségi oldalán Orbán Viktor.

Hozzátette, ha lesz is közös gázbeszerzés Európában, az nem lesz kötelező Magyarország számára. Ezáltal nekünk továbbra is nyitva marad minden beszerzési lehetőség.

Ezzel viszont a nemrég megküldött nemzeti konzultációs íveken szereplő kérdések értelmüket vesztették.

Arról viszont továbbra sem nyilatkozott a miniszterelnök, hogy ha eddig sem vonatkoztak ránk a szankciók, akkor mi az oka az áremelkedéseknek, ami miatt már tavaly ársapkákat kellett bevezetni. Valamint azt továbbra sem jelentette ki, hogy nem Brüsszel, hanem Moszkva az okozója a magas inflációnak és a gazdasági nehézségeknek.