Már csak 522 forint egy köbméter gáz a holland gáztőzsdén, Magyarországon a lakossági piaci ár maradt 750 Ft körül

Meredeken csökkennek az energiaárak: az olaj és a benzin mellett az áram és a földgáz ára is jóval alacsonyabb most, mint néhány hónappal ezelőtt – írja a Portfolio.

Az enyhe időjárás és a bőséges készletek miatt a földgáz ára masszívan csökkent az elmúlt hónapokban. Az európai gáztárolók több, mint 92 százalékban megteltek, Németországban október 16-án már 96 százalékos volt a készletezési arány.

A gazdasági portál szerint a holland határidős földgázpiaci jegyzések kedden már 120 euró közelében jártak – ez négy hónapja a legalacsonyabb szint, és 64,2 százalékos csökkenést jelent a korábbi csúcshoz képest.

A Portfolio azt is kiszámolta (az éppen aktuális euró/forint árfolyammal és a TTF gáztőzsde gázár adataival) hogy augusztus végén volt a forintban kifejezett gázár a csúcsra, akkor ugyanis 1 köbméter több mint 1300 forintba került.

A holland gáztőzsdén most 522 forint körül van egy köbméter gáz ára. Ez nagyjából ötszöröse a rezsicsökkentett, köbméterenkénti 102 forintos gázárnak, a 750 forint körüli lakossági piaci árnál viszont jóval kevesebb.