25%-al csökkentik az állami intézményekben, így az iskolákban is a gázfogyasztást

Szerdán maratoni, hat órás kormányülést tartottak Orbán Viktor által közzétett információi szerint, ezt követően kezdődött csütörtökön 10 órakor a kormányinfó, ami az előző napi döntéseket ismertette. Csökkentik az állami intézmények fogyasztását, amibe az eddigi információk szerint az iskolák sem kivételek. Jövő héttől jön a hatósági áras tűzifa is. A távhő nem emelkedik, de minden lakást felszerelnek mérőórával.

Döntés született arról, hogy az energetikai és gazdasági helyzetet mérlegelve az energiaárak emelkedése miatt gazdasági válság alakult ki. Szerintük a gézfogyasztást csökkenteni kell, ezért a takarékoskodást a kormányt magán kezdi, azért a kórházak és bentlakásos otthonokon kívül 25%-al kell csökkenteni a fogyasztást.

Ez az állami intézményekre és a gazdasági társaságokra is kiterjed. A csökkentésért az adott területért felelős miniszter felel.

Gulyás Gergely szerint az állami intézményekben 18 fok lesz, ahogy a miniszteri intézményeknél, tehát az óvodákban és iskolákban sem fogja elérni a hőmérséklet a 20 fokot.

A lakossági szférában szerinte Magyarországon a legkedvezőbbek a gázárak, de ennek ellenére mindenkit arra kérnek, hogy a gázzal és az árammal az ésszerűség határain belül gazdálkodjon.

Fa és barnaszén programot hirdetnek, az erdőgazdaságoktól a jövő héttől közvetlenül is lehet majd fát vásárolni hatósági áron.

A vállalati szektorban komoly problémát látnak, ezért mint a villany, mind a gáz tekintetében munkahelyvédelmi programot hirdetnek, hogy a megemelkedett rezsiárak miatt senkit ne kelljen elbocsájtani a termelési láncoktól.

A távhő tekintetében a miniszter szerint a lakossági fogyasztók számára nem fognak változni, de programot indítanak, hogy minden távhővel fűtő lakást mérőórával lássanak el.

Gulyás Gergely az uniós tárgyalásokról elmondta, hogy 3 pontban folynak a tárgyalások és igyekeznek minden tekintetben eleget tenni a kéréseknek. Varga Judit ezekben a napokban is az illetékesekkel tárgyal.

Új állampapír stratégiát fogadtak el, ami azt jelenti, hogy egyes állampapírok hozamát megemelik és új állampapírt is kibocsátanak, aminek az induló kamata eléri a 11%-ot, ami ma a legkedvezőbb – még a kereskedelmi bankok által kibocsátott kondícióknál is – tette hozzá Gulyás Gergely.

Az önkormányzatokkal kapcsolatosan kijelentette, hogy mindenki saját maga próbáljon meg spórolni és próbálja meg kigazdálkodni a pluszköltségeket, mert „mindenkit szorít a cipő”. Az alapszolgáltatásokat szerinte mindenhol biztosítani kell, ahol ezt nem tudják megoldani, ott az állam be fog avatkozni.

Az árstopról úgy nyilatkozott Gulyás Gergely, hogy az október 1-én lejáró határidő meghosszabbításáról egyelőre nem döntöttek, azokról a következő hetekben tartandó kormányülésen tárgyalnak.