Rendkívüli Kormányinfó: újragondolták a gáz rezsicsökkentését és érkezhet az uniós pénz is

Csütörtökön ülésezett a Kormány, így ennek megfelelően az ott született döntéseket ismertette Gulyás Gergely a „mit miért tesz a kormány?‘ címmel tartott kormányinfón. Módosul a rezsicsökkentés csökkentésének rendelete, valamint kiderült – hamarosan érkezhet az uniótól a helyreállítási alapra vonatkozó pénz. Az is kiderült, hogy az OMSZ vezetőit nem a tűzijáték elhalasztása miatt menesztették.

Az ülést ezúttal Orbán Viktor szabadsága miatt Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes vezette a miniszter elmondása szerint, ahol többek között az energiahelyzetet is áttekintették, ahogy ezt minden kormányülésen megteszik.

Magyarországon mind a gáz mint a villany áram tekintetében biztosított.

A fogyasztói és piaci igényeket is ki fogják tudni elégíteni, azonban a háborús szankciók miatt jelentősen megemelkedtek az árak, ezért a rezsicsökkentett árakat csak az átlagfogyasztásig tudják biztosítani.

A gáz tekintetében az átlag fűtőértéket szabályozták, most viszont a leggyengébb fűtőérték melletti MJ-t veszik figyelembe, azaz rezsicsökkentett áron jóval többet tudnak majd várhatóan a lakossági fogyasztók.

Ez egész pontosan azt jelenti, hogy a fűtőértéket 63 ezer MJ fölött állapítja meg, így még a leggyengébb fűtőértékű gázból is elfogyaszthatják a felhasználók az 1729 köbmétert.

A miniszter ismertette, hogy a szankciókra vonatkozólag a tegnapi napon megküldték a válaszokat az Európai Bizottság részére, amiben szerintük a bizottság összes javaslatában egyezségre jutottak és minden eddiginél átláthatóbban lesznek az uniós pénzek elköltései.

A helyreállítási alap és a hét éves költségvetést magába foglalható javaslat várhatóan a közeljövőben aláírható lesz. Az ehhez szükséges törvények várhatóan október végéig elfogadásra kerülnek az Országgyűlés által is.

Gulyás Gergely szerint Palkovics László tegnapi intézkedése, miszerint felmentette az OMSZ elnökét és elnökhelyettesét, nem függ össze a tűzijátékkal kapcsolatos előrejelzésekhez, mert már korábban sem voltak megelégedve a szakmai munkájukkal.

„Ez az utolsó utáni csepp volt a pohárban”

– KOMMENTÁLTA A MINISZTER AZ ÜNNEPNAPOKRA VONATKOZÓ OMSZ ELŐREJELZÉST.

Kiemelt kép: MTI